Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić poručio je u utorak da nema govora o ukidanju covid potvrda u Hrvatskoj jer to ne dopušta aktualna epidemiološka situacija, incidencija covida-19 i procijepljenost stanovništva od svega 67 posto.

“Nema govora, niti razmišljanja o ukidanju covid potvrda, tim više što je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Hrvatskoj takva da nije moguće s ovakom incidendicjom i postotkom procijepljenosti razmišljati o njihvu ukidanju”, izjavio je Bačić nakon koalicijskog sastanka.

Tomu u prilog iznio je podatak da je od uvođenja covid potvrda u javni i državni sektor utvrđeno prilikom testiranja oko 120.000 pozitivnih asimptomatskih građana.

Nema govora o ukidanju dok god dnevno bilježimo velik broj zaraženih s jedne strane, a s druge strane je procijepljenost oko 67 posto, što je daleko ispod one u državama koje razmišljaju o ukidanju potvrda” poručio je Bačić.

Nema države u Europi, dodao je, koja je u potpunosti ukinula covid potvrde u javnom sektoru. “Zasad o tome nema riječi i mislim da u ovom trenutku uopće o tome ne bi trebalo razgovarati.”

Osvrnuo se i na novi natječaj za motiv na kovanici od jednog eura, rekavši kako je važno da do 1. siječnja bude sve uspostavljeno za uvođenje eura u Hrvatskoj.

“Siguran sam da ovaj natječaj i sve što se dogodilo s njime, neće to dovesti u pitanje i mi ćemo biti spremni”, rekao je Bačić.

Na sastanku je ministar Tomo Medved koalicijske partnere informirao o tijeku radova na obnovi Banovine. 

Bačić je rekao da je počela izgradnja prvih 30 montažnih zamjenskih kuća za što je provedena javna nabava.

Ovaj tjedan ide novih 30 zidanih kuća te natječaji i javna nabava koji će sada biti u kontinuitetu što znači da će obnova na Banovini dobiti veliki zamah. Što se tiče nekonstrukcijske obnove, Medved ih je upoznao s činjenicom da su 1332 kuće obnovljene u tom dijelu i na redu je 1000 drugih kuća, rekao je Bačić.

Cilj je da do kraja ove godine svi građani s Banovine imaju krov nad glavom kako iduću zimu ne bi dočekali u neprimjerenim uvjetima, istaknuo je.

Demantirao je optužbe iz redova Mosta da Vlada odugovlači s provjerom potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda. 

Postoji, kaže, procedura da se prijedlog Odbora za Ustav raspravi na plenarnoj sjednici i  kada Sabor o tome raspravi i glasuje, tek onda može početi s provjerom potpisa koje će izvršiti Vlada.

“I nama je u vladajućoj većini u interesu da se čim prije provjeri broj potpisa”, poručio je.

Što se tiče ovotjednih aktivnosti u Saboru, Bačić je rekao da će zahtjevi za raspisivanje referenduma dviju građanskih inicijativa i s tim u vezi prijedlog Odbora za Ustav biti raspravljeni u četvrtak.

Riječ će biti o dostavi potpisa Vladi na provjeru prikupljenih potpisa kao i mogućnosti da predstavnici obiju inicijativa budu promatrači tijekom brojanja i provjere njihove autentičnosti.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.02.2022.