Svečana akademija prigodom 110. obljetnice smrti velikoga hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša (Tovarnik, 13. lipnja 1873. – Zagreb, 17. ožujka 1914.) održana je u Plavni, mjestu u koje je Matoš rado svraćao jer je u njemu rođen njegov otac, a djed je bio crkveni kantor i učitelj.

Domaćin svečane akademije bilo je HKPD ‘Matoš’ iz Plavne, koje ove godine proslavlja 15 godina od osnutka. Predsjednik Igor Probojčević obratio se na početku akademije. ‘Možemo reći da danas obilježavamo i 15 godine rada udruge. Udrugu smo pokrenuli srcem i dušom, a onda su oni koji su se puno zalagali za očivanje naše kulture prebrzo otišli. Sada je na nama nastaviti započeto, prije svega na mlade prenijeti naše običaje i kulturu i sve što nas spaja i čini Plavancima i Matoševcim’, kazao je Probojčević.

Na svečanoj akademiji obratio se i načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac. ‘Sve nas veže Matoš. Povezuje naš Srijem i Bačku, Slavoniju, jednim dijelom i Mađarsku i naravno Beograd i Zagreb. U ovim našim malim mjestima moramo njegovati ono što nas veže, a to je kultura, to je jezik i nadam se da ćemo na tome i dalje raditi, stvarati nove generacije koje će čuvati zajedništvo ovih krajeva’, kazao je Dobročinac.

Predsjednik Ogranaka Društva hrvatskih književnika – Slavonsko-baranjsko-srijemski Mirko Ćurić predstavio je knjigu “AGM kao nadahnuće”. Kako je kazao u knjizi je odabranih 37 priča nadahnutih Matoševom biografijom i Matoševim djelom, kao kruna obilježavanja 150 godina od rođenja Antuna Gustava Matoša.

‘Priroda, domoljublje, čovjekoljublje, to je Matoš. A zamislite veliki Matoš napisao je samo 100 pjesama. Nemojte misliti da je Matošu život bio lagan. On je živio samo 40 godina. I stvoriti 22 knjige za 40 godina, to je genijalnost’, kazala je ravnateljica ZKVH-a Katarina Čeliković.

Na svečanoj akademiji bile su izložebe Matoševe fotografije iz kolekcije Ljudevita Vujkovića Lamića.

U programu je sudjelovala dječja skupina »Matoša« koju vodi Kristina Filipović.

AGM kao nadahnuće moto je 8. Dana Antuna Gustava Matoša koji će se od 3. do 13. lipnja održavju na relaciji Tovarnik-Plavna-Beograd-Zagreb.


Autor: CroExpress/NIU "Hrvatska riječ" Subotica Datum objave: 09.06.2024.