“Ne žalim što sam došao iz Australije. Živim za ovo što sam rukama svojim stekao”, poručuje Dinko.

Dinko Sardelić otišao je u Australiju trbuhom za kruhom. Tamo je već imao tri brata i sestru. Radio je što i svi koji su otišli iz rodne grude – radio. U vrijeme ratova i kriza s Korčule se iseljavalo ali i vraćalo te mukotrpno zarađeni novac ulagalo u lozu i maslinu, donosi takvu priču ekipa iza HRT-ove emisije Plodovi zemlje

“Biznis nije išao loše. Imao sam farmu i četiri, pet kuća i dućan. Onda nam je došao naš Celestin Sardelić. On je prije u politici, kaže: Dine vrati se ovamo, pokaži im da se može i u Hrvatskoj živjet. I ja sam se odlučio, došao sam prije rata, počeo sam pomalo, prisjeća se Dinko Sardelić za HRT.

Kaže kako je odlučio i trud i novac uložiti u masline i lozu. Danas Dinko ima novopodignuti vinograd, poznate blatske sorte cetinke. Ukupno ima 15 tisuća loza, bijeloga pošipa, bijele cetinke, te širaka i plavca.

Naveo je kako je pravi posao započeo kada je 2015. godine, njegov sin Jakov otvorio samostalnu vinariju u kojoj danas prerađuju oko 20 tisuća litara vina.

“Teško je za nas male što se tiče radne snage, pa se više fokusiramo na pomoć unutar obitelji, obiteljske prijatelje. Sistem usluga za uslugu, pomažemo se međusobno. Ima dosta odricanja, pogotovo sad od 4. do 10. mjeseca. Dok se ne poberu masline nema slobodnog dana, ali eto nađemo malo zimi vremena za podružit se, u kominima i tako. Dobro je”, navodi Jakov Sardelić.

Ljubav i volja prema radu. Što okom vidim to rukama mogu učiniti, a volje još imam kao da sam najmlađi. Ne žalim što sam došao iz Australije. Živim za ovo što sam rukama svojim stekao, poručuje Dinko za HRT.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.06.2021.