“NATO je obrambeni savez, neće tražiti konfrotaciju, ali će poduzeti sve mjere za zaštitu saveznika”, naglasio je glavni tajnik.

NATO je u srijedu poslao Rusiji pisani odgovor na njezine zahtjeve i poručio da se sigurnosna kriza u Europi može riješiti kroz dijalog i diplomaciju.

“NATO pozivu Rusiju da hitno deeskalira situaciju. Spremni smo saslušati zabrinutost Rusije i čvrsto vjerujemo da se napetost i sporovi mogu riješiti kroz dijalog i diplomaciju”, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

NATO je u srijedu poslao u Moskvu pisani odgovor na zahtjeve Moskve, koja je zatražila od saveznika da povuku svoje vojnike iz istočnih članica i da zajamči da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a. Rusija je na ukrajinske granice rasporedila oko sto tisuća vojnika, a istodobno tvrdi da ne planira napad.

Stoltenberg je rekao da Rusija nastavlja gomilati trupe u blizini Ukrajine i da raspoređuje tisuće vojnika i moderno naoružanje u Bjelorusiji.

“Napetost i dalje raste”, upozorio je Stoltenberg ističući da Rusija raspoređuje vojnike u Bjelorusiji pod krinkom vojne vježbe.

Stoltenberg je rekao da NATO neće nikada raditi kompromise u pogledu svojih temeljnih načela, što uključuje zaštitu svih saveznika i pravo svake zemlje da sama bira kojim će se sigurnosnim aranžmanima pridružiti.

“NATO je obrambeni savez, neće tražiti konfrotaciju, ali će poduzeti sve mjere za zaštitu saveznika”, naglasio je glavni tajnik.

Dodao je da se nada povoljnom rješenju sadašnje krize, ali da je NATO spreman i na najgore. “Političko rješenje je još uvijek moguće”, rekao je Stoltenberg.

Ponovio je prijedlog da Rusija i NATO otvore svoje urede u Bruxellesu i Moskvi kako bi se ponovno uspostavili komunikacijski kanali i smanjila opasnost od sukoba.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 27.01.2022.