Četiri gradonačelnika županijskih središta u prvom su krugu lokalnih izbora osigurala još jedan četverogodišnji mandat, a u drugome krugu još jedan mandat nastojat će osvojiti 11 sadašnjih gradonačelnika, podaci su Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Krapinski gradonačelnik tako ostaje HDZ-ov Zoran Gregurović koji je u prvome krugu osvojio 59,56 posto glasova, a u Virovitici na čelu grada ostaje HDZ-ov Ivica Kirin koji je u prvome krugu osvojio 51,53 posto glasova.

SDP-ov Mišel Jakšić ostaje gradonačelnik Koprivnice budući da je u prvome krugu osvojio 59,17 posto glasova.

I Bjelovar je grad kojeg će iduće četiri godine voditi ista osoba – HSLS-ov Dario Hrebak osvojio je, naime, u prvom krugu 66,86 posto glasova.

U najvećem gradu Zagrebačke županije, Velikoj Gorici, gradonačelnik će iduće četiri godine biti sadašnji obnašatelj dužnosti gradonačelnika, Krešimir Ačkar (HDZ/BM 365/SKNL/HSU/HSLS) koji je u prvome krugu osvojio 50,1 posto glasova).

HDZ je osvojio i mjesto gradonačelnika Požege – Željko Glavić u prvom je krugu, naime, dobio 51,13 posto glasova.

Još jedan mandat u drugome krugu lokalnih izbora traži 11 aktualnih gradonačelnika

U Vukovaru u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Ivan Penava (NL) koji je osvojio 43,8 posto glasova, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Nikola Mažar koji je osvojio 24,81 posto glasova.

Za mjesto šibenskog gradonačenika u drugome će se krugu nadmetati sadašnji gradonačelnik Željko Burić (HDZ, HSLS – 46,63 posto i Tonči Restović (SDP, NL – 18,94 posto).

Za mjesto zadarskog gradonačelnika borit će se sadašnji gradonačelnik Branko Dukić (HDZ/HSP/SU/Reformisti – 38,47 posto) te Marko Vučetić (SDP/AMA/HSS/Glas/Centar – 26,32 posto).

U Dubrovniku za dva tjedna za gradonačelničko mjesto slijedi borba sadašnjeg gradonačelnika, HDZ-ovog Mate Frankovića (36,87 posto) i Pere Vićana (DDS) koji je u prvome krugu osvojio 13,54 posto glasova. 

Za još jedan mandat na mjestu gradonačelnika u drugome će se krugu u Karlovcu boriti Damir Mandić (HDZ/HSLS) koji je osvojio 47,79 posto glasova. Protukandidat će mu biti Davor Petračić (SDP/HSS/Reformisti) koji je osvojio 33,35 posto.

Sadašnja sisačka gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček u drugom će se krugu boriti protiv Željke Josić koju podržava lista predvođena HDZ-om. Baniček je u prvome krugu osvojila 39,55 posto, a Josić 33,61 posto glasova.

Nezavisni Mirko Duspara će se u drugome krugu boriti za još jedan gradonačelnički mandat u Slavonskome Brodu budući da je osvojio 42,18 posto, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Dragan Jelić koji je u prvome krugu osvojio 33,07 posto glasova.

I sadašnji gradonačelnik Gospića, HSP-ov Karlo Starčević novi će mandat tražiti u drugome krugu, a protukandidat će mu biti HDZ-ov Mario Stilinović. Starčević je u prvome krugu osvojio 47,42 posto, a Stilinović 23,50 posto glasova birača.

Sadašnji pazinski gradonačelnik Renato Krulčić (IDS/HSU/HNS) ide u drugi krug, a protukandidatkinja će mu biti Suzana Jašić (Možemo!). Krulčić je u prvome krugu osvojio 47,94 posto, a Jašić 35,75 posto glasova.

U Čakovcu u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Stjepan Kovač kojeg podržava lista predvođena SDP-om (39,66 posto) te Ljerka Cividini (Lista Matije Posavca/HNS/Demokrati/HSLS/HDSS (27,63 posto).

Sadašnji varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok ulazi u drugi krug na izborima za gradonačelnika s 29,42 posto glasova, a protukandidat će mu biti SDP-ov Neven Bosilj koji je osvojio 19,34 posto.

U Splitu će se u drugome krugu nadmetati Ivica Puljak (Centar koji je osvojio 26,82 posto glasova i Vice Mihanović (HDZ) koji je u prvome krugu osvojio 23,23 posto glasova.

U Osijeku će u drugome krugu podršku birača tražiti Ivan Radić kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, a protukandidat mu je Berislav Mlinarević (DP, Most). Radić je osvojio 38,69 posto, a Mlinarević 19,63 posto glasova.

Za mjesto gradonačelnika u Rijeci će se u drugome krugu boriti Marko Filipović kojeg podržava lista predvođena SDP-om, a protukandidat će mu biti nezavisni Davor Štimac. Filipović je u prvome krugu osvojio 30,25 posto, a Štimac 16,10 posto.

U Gradu Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević (Možemo!) koji je u prvome krugu osvojio 45,15 posto te Miroslav Škoro (Domovinski pokret) koji je osvojio 12,16 posto.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.05.2021.