Upitan za komentar  izjave predsjednika Zorana Milanovića  da će se pokrasti potpise odgovorio je da se “ne želi spuštati na tu razinu”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je istaknuo važnost da se utvrdi točan broj potpisa za referendum o covid potvrdama, kako bi se izbjegle polemike, sumnje i teške optužbe jer Hrvatskoj, poručio je, u ovom trenutku treba mir, a ne sukobi. 

“Iznimno je bitno da proces prebrojavanja potpisa bude transparentan”, poručio je Jandroković u intervjuu za Dnevnik Nove TV dodavši kao sugestiju da se ovlasti neovisno tijelo u praćenju prebrojavanja potpisa za referendum o covid potvrdama i donošenju mjera u epidemiji.

Prisutnost neovisnog tijela osigurala bi, kaže, da nitko nema sumnje u to ima li ili nema dovoljno potpisa.

Ustvrdio je i kako je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj su se prikupljali potpisi za referendum o covid potvrdama.

Poručio je i da Hrvatskoj u ovom trenutku  trebaju mir, staloženost i razboritost jer su se s pojavom omikron soja pred nama pojavili novi izazovi.

Odluka Ustavnog suda očekivana, pokazuje da je Sabor radio u skladu sa zakonom

Za odluku Ustavnog suda o ustavnosti covid potvrda u zdravstvu i socijalnoj skrbi rekao je da je bila očekivana i znači potvrdu da je uvođenje covid potvrda odrađeno u skladu sa zakonom i Ustavom. 

“To pokazuje da je Sabor radio u skladu sa zakonom, da smo imali pravo odabrati članak 16 Ustava i da nismo pogriješili”, rekao je predsjednik Sabora.

O obavezi Stožera da ubuduće mora jasno objasniti nove mjere, Jandroković je rekao da “svaki javni posao mora biti objašnjen ljudima”

“Treba poštovati što je rekao Ustavni sud i s obzirom na interes i važnost svega, treba to komunicirati”, poručio je.

Za uvođenje covid potvrda u javne ustanove rekao je kako će Ustavni sud donijeti odluku i ako se Vlada ne očituje oko tog pitanja.

“Ja sam siguran da će se Vlada očitovati. Ne radi se o propustu. Trebalo je neko vrijeme da se materijali pripreme kako bi odgovor bio precizan i jasan”, dodao je.

O Milanoviću: Ne želim se spuštati na tu razinu

Komentirao je i podjele u društvu u vezi s cijepljenjem rekavši da to nije pojava samo u Hrvatskoj, već nešto što je vidljivo i u Europi i u cijelom svijetu.

“Postoji dio ljudi koji iz svojih uvjerenja i shvaćanja smatraju da cijepljenje nije u redu. Ja se s time duboko ne slažem, smatram cijepljenje civilizacijskim dosegom”, istaknuo je.

Na pitanje misli li da su mostovci spremni pozvati građane na prosvjed ako se utvrdi da nemaju dovoljan broj potpisa, Jandroković kaže da to treba pitati njih.

“U Saboru je ove zadnje srijede bilo potpuno neprimjereno ponašanje dijela zastupnika Mosta, izašli su iz okvira onoga što smatram civiliziranim”, ocijenio je.

Upitan za komentar  izjave predsjednika Zorana Milanovića  da će se pokrasti potpise odgovorio je da se “ne želi spuštati na tu razinu”.

 “Ulazimo u božićno razdoblje. Treba ljudima praštati, ali ne zaboravljati. Ne mogu ništa pozitivno reći o njegovu radu i djelu, nalazimo se tri dana od Božića, neću govoriti ni negativne stvari”, naveo je Jandroković.

Na pitanje hoće li premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović ikada sjesti za isti stol i razgovarati kaže kako “treba staviti u neki kontekst, kako započinju ti prijepori. “I sam sam bio uvučen u to političko blato koje se, nažalost, širi i nisu tu baš isti predsjednik Republike i predsjednik Vlade”, navodi Jandroković.

Smatra da predsjednik Republike pokušava destruirati ono što Vlada dobro učini.

“Imamo godinu opterećenu covid krizom, posljedicama potresa, rastućim populizmom i demagogijom u cijelom svijetu… Mi ove godine imamo najuspješniju turističku sezonu, spojen Pelješki most, ući ćemo u Schengen, eurozonu…Vlada radi ozbiljan posao, a predsjednik pokušava destruirati ono što Vlada dobro učini”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.12.2021.