Balada o bijelom konju’ možda je najveće djelo engleskoga pisca G. K. Chestertona, te posljednja velika epska pjesma napisana na engleskom jeziku.

Na površini, ona opisuje povijesni događaj: junačku borbu kralja Alfreda protiv danskih Vikinga koja se dogodila u 9. stoljeću. Značajna je za sve nas jer svi živimo u vremenu u kojem se očituje najdublji simbol ove balade, a to je borba kršćanske nade protiv nihilističkoga poganstva i fatalizma.

Chesterton je kroz ovaj ep utkao zlatnu nit te sjajne kršćanske kreposti koja postaje korisna kada je sve beznadno, koja tjera čovjeka da se bori kada sve izgleda uzaludno. Stari poganski svijet nije poznavao tu krepost, i stoga je poganstvo uvijek vodilo u očajavanje nad usudom. Kralj Alfred napisao je dodatak rimskom filozofu Boetiju: „Ja velim kao i svi kršćani, božanska namisao vlada, a ne sudbina.“ Time je ponovno naglasio dogmu o slobodnoj volji te da smo propali samo ako to odaberemo.

Tko uzme ovu baladu u ruke shvatit će zašto su je Englezi pjevali u rovovima tijekom Prvoga i Drugoga svjetskog rata, te zašto su je mediji u tim teškim i beznadnim trenucima koristili kako bi ljude sokolili i probudili im nadu.

Iz udruge “Obnova”, koja je glavni “krivac” za izlazak hrvatskog izdanja ovog izuzetnog djela, pozivaju na promociju koja će se održati u prostorijama Matice Hrvatske u Zagrebu u utorak, 19. prosinca, s početkom u 19 sati.

S radom udruge i časopisa “Obnova”, koji obuhvaća i aktivnosti Hrvata u dijaspori i Bosni i Hercegovini, upoznali smo vas tijekom razgovora s njenim predsjednikom, gospodinom Markom Paradžikom.

Na promociji će govoriti prevoditelj Luko Paljetak i glavni urednik Ivan Dadić, a događaj će obogatiti Matko Antolčić s izložbom svojih ilustracija koje se nalaze u istoimenoj knjizi.


Autor: CroExpress/Ivan Novokmet Datum objave: 13.12.2023.