U Nacionalnom arhivu Velike Gospe u Republici Paragvaj, u subotu, 2. srpnja, predstavljena je knjiga koja je nastala na temelju istinitih priča o hrvatskim imigrantima, njihovim potomcima i važnom doprinosu za paragvajsko društvo, u kulturnom, društvenom, gospodarskom, vojnom, intelektualnom i sportskom smislu.

Predstavljena knjiga ‘Croatas en Paraguay – Hrvati u Paragvaju’

Knjiga “Hrvati u Paragvaju – Hrvati u Paragvaju” kompilacija je književnih djela, koja ima za cilj ispričati povijest doseljavanja Hrvata u Paragvaj, prikazuje demografske podatke, različite povijesne događaje, podatke o prvim Hrvatima u Paragvaju, hrvatska prezimena i obiteljske povijesti, Hrvate u Chaco ratu, hrvatske organizacije u Paragvaju i druge stvarne događaje.

Predstavljena knjiga ‘Croatas en Paraguay – Hrvati u Paragvaju’

Početak “hrvatskog proljeća u Paragvaju”

‘Još 17. listopada 2015., grupa hrvatskih potomaka i ja, osnovali smo Paragvajsku udrugu Hrvata. Taj čin osobno definiram kao početak “hrvatskog proljeća u Paragvaju”, jer bio je to društveni, kulturni i moderni pokret, čiji je cilj bio ojačati hrvatski identitet u Paragvaju, uspostaviti čvrstu poziciju i predstaviti se svijetu, nakon čega slijede jedinstvene aktivnosti, poput nastave jezika i kulture, tečajeva kuhanja i gastronomije, pjevanja, plesa, otvorenja Parka Republike Hrvatske, aktivnosti Vukovarske noći s posjetom hrvatskih heroja, koji su branili grad Vukovar, a time i neovisnost Domovine.

Paragvajska udruga Hrvata nakon dugogodišnjeg djelovanja ohrabrila je i druge potomke, koji su ponovno aktivirali Gospodarsku komoru i osnovali druge organizacije kao što su Klub i Hrvatski krug’, kazao je predsjednik Hugo Estigarribia Villasanti.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.07.2022.