Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak zadovoljstvo jer će se u nedjelju u Jasenovcu održati zajednička komemoracija na kojoj će biti i predstavnici židovskih općina, koji su prethodnih godina odbijali doći nezadovoljni odnosom vlasti prema NDH i ustaškom režimu. 

“Drago nam je da će se ove godine Vijeće židovske općine Zagreba i Koordinacija židovskih općina u RH također odazvati pozivu ravnatelja Javne ustanova Spomen-područja Jasenovac za sudjelovanje na komemoraciji pa ćemo imati jednu komemoraciju, što smatramo dobrim i korisnim”, rekao je premijer na sjednici Vlade.

Osvrćući se na ovogodišnje obilježavanje obljetnice proboja zarobljenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, Plenković je istaknuo kako se održavanje zajedničke komemoracije odvija u kontekstu hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) i općenito napora koje Vlada ulaže u borbu protiv antisemitizma.

Predstavnici židovskih općina niz godina nisu sudjelovali u zajedničkim komemoracijama nezadovoljni odnosom vlasti prema veličanju NDH i ustaškog režima te su tražili zakonsku zabranu korištenja ustaških simbola i pozdrava “Za dom spremni”.

S tim u vezi, Plenković je neprimjerenim ocijenio jučerašnje istupe i izjave pojedinih oporbenih saborskih zastupnika prigodom rasprave o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnoga reda i mira, kada se i u sabornici moglo čuti “Za dom spremni”.

Posebno je nedopustivim istaknuo agresivan nastup nekih oporbenih zastupnika prema predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Plenković je rekao da će u nedjelju na komemoraciji u Jasenovcu tradicionalno biti više članova Vlade te da će posjetiti i romsko groblje u memorijalnom centru Uštici.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.04.2023.