Predsjednik Vlade Andrej Plenović na svečanoj je sjednici dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine u povodu blagdana Sv. Leopolda Bogdana Mandića i Dana županije ocijenio da će ovo desetljeće Hrvatskoj donijeti dosad nezapamćeni razvojni iskorak.

Premijer Plenković je na sjednici u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića istaknuo je da će ovo desetljeće Hrvatskoj donijeti dosad nezapamćen razvojni iskorak, jer smo, “uz redovita proračunska sredstva EU, osigurali i ‘EU iduće generacije’ kao velik odgovor Unije na velik izazov koronakrize.”

Konačno ćemo uloviti korak sa zemljama srednje i istočne Europe, koji su u EU ušli bez ratnih razaranja i šteta te bržim institucionalnim koracima i uz veću potporu pretpristupnih fondova. Provedbom razvojne strategije 2030. godine moći ćemo vidjeti koliko smo napredovali”, rekao je premijer Plenković.

Dobroslavić: Gradimo županiju uz pomoć Vlade i sredstvima EU

Župan Nikola Dobroslavić u govoru je, između ostaloga, upozorio na svojatanje hrvatskih književnika te poručio kako je izgradnja zračne luke kod Trebinja ugroza za županiju, zbog blizine izvorišta rijeke Omble.

„Uz pomoć Vlade RH i sredstvima EU gradimo županiju kao regiju čvrsto spojenu s ostatkom matice zemlje i dobro prometno povezanu te geostrateški sigurnu, prosperitetnu turističku i poljoprivrednu regiju očuvanog okoliša i zaštićene kulturne baštine”, rekao je Dobroslavić.

Prigodne govore održali su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Branko Bačić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i sisačko-moslovački župan Ivan Celjak.
Među uzvanicima su, među ostalima bili i ministri Oleg Butković i Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Frano Matušić, te brojni lokalni dužnosnici i predstavnici pravosuđa, vojske i policije, vjerskih zajednica i nacionalnih manjina.

Na su svečanoj sjednici su podijeljene i nagrade. Županijska nagrada za životno djelo pripala je umirovljenom brigadnom generalu Veselku Gabričeviću. Nagrade za iznimna postignuća u prošlom jednogodišnjem razdoblju dobili su Srednja škola „Ivo Padovan” Blato i Omladinski nogometni klub Metković. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Hrvatskoj radioteleviziji – Radio Dubrovniku, a ista nagrada za jednogodišnje razdoblje pripala je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke.

Iznimno su ove godine dodijeljene i zahvalnice medicinskim ustanovama za izniman doprinos u borbi protiv epidemije covida.

Svečanoj sjednici danas je prethodilo odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskoga rata na groblju Boninovo. Dodijeljene su i nagrade najuspješnijim županijskim sportašima, dok su pred crkvom sv. Vlaha nastupila kulturno-umjetnička društva iz Dubrovačko-neretvanske županije. Premijer Plenković je prije svečane sjednice nazočio svečanosti u povodu 20  godina od izgradnje Mosta dr. Franje Tuđmana.

U izjavi novinarima nakon svečane sjednice predsjednik Vlade je istaknuo da je Vlada tijekom koronakrize pomogla jugu Hrvatske očuvanjem 32 tisuće radnih mjesta i spašavanjem više od 6.000 poslodavaca. „Kroz HZZO smo poslodavcima osigurali visok iznos za plaće radnika. Osigurali smo da svi premoste tešku koronakrizu, koja se posebno odrazila na turistički promet u županiji i na prihode. To smo nadoknadili beskamatnim zajmovima i drugim sredstvima te omogućili gradovima i općinama da financijski ostanu na nogama”, istaknuo je Plenković.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.05.2022.