Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u srijedu primljena u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, umrla je u nedjelju, priopćio je ravnatelj te bolnice Goran Roić.

“S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu  proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru”, naveo je u priopćenju Roić.

Roić je jučer za Hinu naveo kako je njezino stanje bilo bez promjene te da je i nadalje bila vitalno ugrožena. Ranije je rekao kako je djevojčica već kod prijema bila u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi. 

Roditeljima određen istražni zatvor, smijenjen ravnatelj Centra za socijalnu skrb

Djevojčicu iz okolice Nove Gradiške je u srijedu ujutro u tamošnju Opću bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici u Novoj Gradiški pokušali su dijete reanimirati, a s obzirom na težinu ozljeda u srijedu popodne su djevojčicu prevezli u Klaićevu.  Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu, rekao je u četvrtak ravnatelj OB-a Nova Gradiška Josip Kolodziej.

Sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je u subotu mjesec dana istražnog zatvora za roditelje djevojčice, koji su djelomično priznali počinjenje kaznenog djela kršenja prava djeteta. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za dugo kazneno djelo. 

Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede, a oca državno odvjetništvo tereti za  četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj. 

Ravnatelj tog Centra Branko Medunić je smijenjen, a Marija Jugović imenovana je za v.d. ravnateljicu.  Jugović je u subotu navečer najavila otkaze i sankcije ako izvid Ministarstva pokaže propuste djelatnika u slučaju teško ozlijeđene djevojčice.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić navela je u subotu kako Centar nije dobio prijavu na sumnje na nasilje iz sustava, već je baka prijavila da se s djetetom nešto događa u trenutku kada je dijete vraćeno u obitelj. Također je navela kako je vraćanje stradale djevojčice njezinim biološkim roditeljima bila pogreška. 

Barilić je podsjetila kako obvezu prijavljivanja slučajeva zlostavljanja i nasilja u obitelji nemaju samo stručne osobe koje rade u sustavu, nego i svaki građanin koji ima sumnju. 

Ministar Aladrović u subotu je najavio izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se želi postići bolja kvaliteta usluge za korisnike, istaknuvši među ostalim centraliziranje poslovanja centara za socijalnu skrb te formiranje Povjerenstva za predstavke.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 04.04.2021.