Delegat Hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina objavio je danas svim pastoralnim djelatnicima u Njemačkoj tužnu vijest o iznenadnoj smrti don Bože Polića, voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Njemačkoj – Balingen i Albstadt-Ebingen i svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Preminulom svećeniku molimo od Gospodina dar vječnoga života, a svima koji su njegovom smrću pogođeni izražavamo iskrenu kršćansku sućut.


Prije osnutka misije u Balingenu misu na hrvatskom jeziku povremeno je služio hrvatski svećenik iz Spaichingena. Od 1973. novoosnovana misija Balingen dobiva prvog voditelja misije Vinka Radića, svećenika Sarajevske nadbiskupije. Nakon njega pastoralnu skrb u misiji obnašaju svećenici Mostarsko-duvanjske biskupije Josip Beljan, Ivica Komadina, a nakon njih djeluje Božo Polić, koji je najprije djelovao kao voditelj HKM Balingen, a od 2005. kao voditelj hrvatskih katoličkih zajednica bl. Alojzija Stepinca u Balingenu i sv. Nikole Tavelića u Albstadt-Ebingenu.


Iz povijesti Hrvatske katoličke misije Balingen


Pred Božić 1972. je službeno osnovana Hrvatska katolička misija Balingen. Na terenu dekanata Balingen u malom mjestu Dautmergen u ljeto 1972. dužnost je preuzeo velečasni don Vinko Radić, koji se u prosincu premjestio u Balingen. Ovoj HKM je pridodan dio hrvatskih vjernika u dekanatu Zollern, Veringen-Sigmaringen nadbiskupije Freiburg i jedan dio dekanata Freudenstadt-Horb s okolinom biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Don Vinko (iz sarajevske nadbiskupije) je u to vrijeme krstio 91 dijete. Od proljeća 1975. svećenik don Josip Beljan (iz Mostarsko-duvanjske biskupije) u svome vremenu djelovanja krstio je 110 djece. Treći svećenik don Ivica Komadina (iz Mostarsko-duvanjske biskupije) preuzeo je dužnost u jesen 1978. godine.

Posebno je u to vrijeme napredovao rad s mladima i djecom, organiziraju se olimpijade, osnivaju folklorne skupine, kršteno je 204 djece. U jesen 1989. godine, na mjesto voditelja Misije dolazi don Božo Polić, svećenik Mostarsko-Duvanjske biskupije i nastavlja raditi i djelovati istim zalaganjem do današnjeg dana.

Kroz ovo razdoblje pri Misiji su djelovali i pastoralni djelatnici Zdravka Grizelj i Stjepan Meznaric. Vrlo značajan čovjek u životu Misije u Volksbüro-u dekanata Balingen bio je Karl Fick, koji je podržavao susrete Hrvata i Nijemaca. U vrijeme Domovinskog rata, Misija je slala pomoć stradalima preko udruga: Njemačko- hrvatsko prijateljstvo i Croatia Gammertingen. Prikupljene su i transportirane velike količine odjeće, hrane i izvršene novčane uplate na hrvatske banke, a pomagalo se i na druge načine.

Godine 2005. osnovane su dvije zajednice: Hrvatska katolička zajednica Blaženog Alojzija Stepinca Balingen i Hrvatska katolička zajednica Svetoga Nikole Tavelića Albstadt.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.11.2021.