Od srijede u Češkoj na snagu stupaju nove mjere protiv pandemije koronavirus. Uvode se mnoge zabrane…

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu izvijestilo je kako su od 28. listopada u Češkoj na snazi nove mjere borbe protiv koronavirus.

Njihovo priopćenje vam prenosimo u cijelosti:

Od 21 do 5 h zabrana kretanja

Od 21 sat do 5 sati ujutro u Českoj je ZABRANJENO SLOBODNO KRETANJE, izuzev putovanja na posao i s posla ili u svrhu obavljanja poslovne, profesionalne ili druge slične djelatnosti, obavljanja profesionalnih aktivnosti u sektoru sigurnosti, zdravstvene zaštite ili socijalne skrbi (uključujući volontiranje, individualne duhovne skrbi), javnog prijevoza i druge infrastrukture, usluga za stanovništvo, uključujući opskrbu i distribuciju robe, hitnih putovanja neophodnih zbog opasnosti po život, zdravlje, imovinu te drugih zakonski zaštićenih interesa, kao šetanja pasa do 500 m od kuće.

Rad od kuće, zatvorene tržnice, štandovi…

Poslodavci su dužni koristiti RAD NA DALJINU ukoliko je to moguće obzirom na narav posla i operativnim uvjetima u mjestu prebivališta. Poslodavcima se preporučuje davati godišnji odmor i plaćeni dopust te ograničiti poslove koji nisu važni za održanje aktivnosti tvrtke.

ZABRANJENA JE PRODAJA na tržnicama, na štandovima, u mobilnim trgovinama te prodaja od vrata do vrata, izuzev prodaje hrane i drogerijske robe u mjestima u kojima se ta roba ne može kupiti u drugom objektu. Zabrana se ne odnosi na prodaju voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda, jaja, pekarskih i konditorskih proizvoda te meda i proizvoda od meda proizvedenih u Češkoj. U tom slučaju zabranjeno je konzumiranje hrane na mjestu, između prodajnih objekata mora biti razmak od najmanje 4 m i koncentracija osoba ne smije premašiti 20 osoba na 400 m2 u isto vrijeme.

MALOPRODAJA I PRUŽANJE USLUGA ZABRANJENO JE U NEDJELJU I U VRIJEME 20:00 – 05:00 OD PONEDJELJKA DO PETKA, izuzev djelatnosti koje nisu obrt sukladno Zakonu o obrtu, rada benzinskih pumpi, ljekarni, prodavaonica u zračnim lukama, na željezničkim kolodvorima i autobusnim stanicama te u medicinskim ustanovama.

Zatvorene granice 

U cvjećarama ne smiju biti istovremeno više od dva kupca. U ostalim prodavaonicama i mjestima pružanja usluga čiji rad je dopušten, vlasnik mora aktivno sprječavati kupce da se međusobno približavaju na manje od 2 m.

Lječilišnu medicinsku rehabilitaciju dopušteno je pružati isključivo ako je barem djelomično pokrivena javnim zdravstvenim osiguranjem.

Obzirom na aktualne mjere suzbijanja COVID-19 poput zatvaranja hotela, zabrane okupljanja više od 2 osobe i zabrane slobode kretanja, u Češku je moguće doći samo povodom izuzeća iz zabrane slobode kretanja, osobito u svrhu poslovne aktivnosti, posjeta obitelji, medicinske skrbi, sudjelovanja u vjenčanju ili sprovodu ili povratka u mjesto prebivališta u Češkoj. DOLASCI U SVRHU TURIZMA ILI POSJETA PRIJATELJIMA NISU MOGUĆI.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 27.10.2020.