U Crikvenici je u subotu, 27. kolovoza, započela jedna od najdugotrajnijih manifestacija na našoj rivijeri, manifestacija radi koje mnogi gosti planiraju godišnje odmore isključivo u vrijeme njezina održavanja – 56. „Ribarski tjedan“, koji traje do 3. rujna. Red tradicije, red sporta, red zabave, red ribljih specijaliteta i dobre kapljice vina te drugih iznenađenja… Krenimo redom!

Prvi dan ovog slavljeničkog tjedna počeo je jednom novinom ovogodišnje manifestacije. Riječ je o big-game fishingu ili sportskom ribolovu, koji će se održavati svaki dan u jutarnjem terminu po promotivnim cijenama. Svi zainteresirani se i dalje mogu prijaviti i pronaći više informacija na stranici https://hr.tunafishing-mauro.com/.

U jutarnjim satima ispred PŠRD „Arbun“ za naše najmlađe je održana edukativna radionica „Ča je to ribarija?“. Veliku pozornost privukla je nagradna igra „Pronađi zlatnu ribicu“. Naime, u centru Crikvenice su zalijepljene mnogobrojne plave ribice i samo jedna zlatna. Svome nalazniku zlatna će ribica svaki dan omogućiti prigodnu nagradu. I tako svaki dan do kraja „Ribarskoga tjedna“.

U popodnevnim satima mogli smo uživati u razgledavanju interpretacijskog plovidbenog centra, lošinjskog jedrenjaka „Nerezinca“. Jedrenjak je obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća, a od 2010. godine je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. U večernjim satima program je započeo pozdravnim govorima gradonačelnika Grada Crikvenice Damira Crikvenice i direktorice TZG Crikvenice Marijane Biondić, i to baš s jedrenjaka „Nerezinca“.

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice
TZ grada Crikvenice

Prigodnim riječima prisutnima se najprije obratila direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić: „Izuzetno mi je zadovoljstvo i čast što vas mogu sve pozdraviti na otvaranju jedne od najstarijih manifestacija na našem području. Manifestacija je to koja slavi tradiciju, more, ribare, njihov zanat i teški način života. Jedan od tih ribara bio je i moj nono kojeg, nažalost, nikada nisam upoznala, ali sam čula priče o njegovom životu i životu starih Crikveničana. Iako je kraj kolovoza, drago mi je da je večeras prisutan veliki broj naših sugrađana, ali i domaćih i stranih gostiju koji će uživati u programu koji smo za njih pripremili.“

Gradonačelnik je nakon pozdrava ponosno predstavio i glavno iznenađenje večeri – hrvatsku navijačku zastavu dugu čak 200 metara:

„U trenutku kada se u našem gradu obaraju brojni turistički rekordi, započinje 56. izdanje tradicionalne manifestacije – ‘Ribarskoga tjedna’. Uz mnogobrojna događanja, ovoga puta smo vam kao jedno od iznenađenja pripremili najveću zastavu na svijetu, koja će možda ući i u Guinnessovu knjigu rekorda. Uz naše crikveničke navijače, zastavu će na Svjetskom nogometnom prvenstvu vidjeti preko tri milijarde ljudi, a koja će u Katar krenuti upravo iz Crikvenice, najljepšeg grada na svijetu“, rekao je Damir Rukavina i našim Vatrenima poželio barem jednak uspjeh kao i na prošlom prvenstvu u Rusiji. Zastava je izazvala oduševljenje svih prisutnih, koji su iskoristili prigodu za fotografiranje i time „užarili“ društvene mreže.

Nakon što je gradonačelnik Rukavina svečano otvorio manifestaciju, uslijedila je plovidba turističkih brodova crikveničkim akvatorijem, na kojima se tražilo mjesto više. Turističke brodove predvodio je lošinjski loger „Nerezinac“. Za glazbeni dio večeri pobrinuo se Alen Nižetić i glazbeni sastav „Baruffa“.

Svoje nepce od sinoć pa sve do 3. rujna možete počastiti ovogodišnjim novitetima „Ribarskoga tjedna“ u gastro kućicama na dvije lokacije u centru grada („Fish street food zona“ i „Primorska riblja kuhinja by ‘Jadran’“)  te na vinskom sajmu „Vina našeg kraja“. A ukoliko želite naučiti nešto više o vinima i dobro se zabaviti, dobrodošli ste na vinske radionice (30. i 31. kolovoza) na koje se možete prijaviti osobno u Turističko – informativnom centru u Crikvenici ili mailom na adresu prijava@tzg-crikvenice.hr.

Crikveničane i njihove goste u ostatku tjedna očekuju sjajni glazbeni nastupi (Vanna, glazbeni sastav „Baruffa“, klapa „Tramuntana“, klapa „Vinčace“, glazbeni sastav „Trio Crikvenica“, Joso Butorac, glazbeni sastav „Grooversi“), dječje likovne i edukativne radionice, prodajne izložbe, izložbe u muzeju i Kućici od ribari, jedrenje i veslanje na drvenim barkama, Festival čakavske besede „ČAfest“… 

Ne zaboravite, ova manifestacija traje do 3. rujna! Kušajte ukusna riblja jela, plešite, pjevajte, zabavite se uz bogati program događanja i fotografirajte se na našim foto pointovima! Svaki kutak naše Crikvenice ispričat će vam vlastitu živopisnu priču o ribarima i ribarskoj tradiciji…

Organizator: Turistička zajednica Grada Crikvenice

Suorganizatori: „Jadran“ d.d., Cocktail bar „Balustrada“, Kavana „Toš“, Ugostiteljski obrt „Feral“,  JD „Val“ Crikvenica, PŠRD „Arbun“ Crikvenica, Vinska kuća „Pavlomir“, Eko selo „Selce“ d.o.o., Obrt „Glamour“, Big game fishing with Mauro, VK „Crikvenica“, Muzej Grada Crikvenice, KČS „Kotor“, M/B „Sfera“, M/B „MS Lord“, M/B „Plima“, M/B „Primorka“, podmornica „Peppy“

Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Turistička zajednica Kvarnera, Kvarner Maritime Heritage, Županijska lučka uprava Crikvenica, „Eko – Murvica“ d.o.o.


Autor: Foto: TZ grada Crikvenice Datum objave: 01.09.2022.