Mađarica Szilvia Bedo-Nagy doznala je da je rodila kćer Napsugar kada se probudila iz inducirane kome više od mjesec dana poslije, pošto je oboljela od covida-19 i dobila tešku upalu pluća.

Kada joj je potkraj prošle godine dijagnosticiran covid-19 bila je u visokom stadiju trudnoće i poslana je kući u karantenu. Ali stanje joj se pogoršalo i vraćena je u bolnicu.

“Nisam mogla disati”, kazala je Bedo-Nagy za Radio Free Europe iz svojeg doma u ruralnom gradiću Hatvanu. “Ispalo je da je bila upala pluća”.

Prebačena je u Budimpeštu i Napsugar, što na mađarskom znači “Sunčeva svjetlost”, rođena je carskim rezom. Nju su stavili na respirator, potom na umjetna pluća i naposljetku u induciranu komu.

Dok je bila u bolnici, njezin suprug Jozsef Bedo brinuo se za njihovu kćer, strahujući da mu supruga možda neće preživjeti.

Mađarska ima najviše umrlih od covida-19 u svijetu na 100.000 stanovnika, po podacima Sveučilišta Johns Hopkins, i u nekim bolnicama čak 80 posto pacijenata na respiratorima nije preživjelo.

No oko Božića, Bedu je nazvala liječnica i rekla mu da mu se supruga probudila.

“Liječnica je rekla da me supruga želi vidjeti”, rekao je. “Idući dan sam je posjetio. Bila je budna i kada sam je nešto pitao, odgovorila mi je očima”. 

Silvestarska noć 2020. bila je prvi put da se Bedo-Nagy sjeća da je bila budna, ali još nije znala što se dogodilo.

“Nisam imala pojma što se događa. Pokazivala sam na svoj trbuh da pitam kada sam rodila… Tada je liječnica rekla da je dijete rođeno prije nekog vremena”.

Liječnica Bela Merkely kazala je da je Bedo-Nagy bila fascinantan, neobično kompliciran slučaj.

Sada je kod kuće sa svojim suprugom i kćeri i dobro se oporavlja.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.05.2021.