Moram priznati da sam se pošteno nasmijao kad sam doznao da su Faktograf i Facebook cenzurirali pojam Herceg-Bosna iz moje objave! A tek kad sam pročitao argumentaciju!

Vjerujem da se sjećate objave uoči dočeka Vatrenih o tome kako je prilično promašeno tumačiti stih “Herceg-Bosno srce ponosno!” iz pjesme “Lijepa li si” isključivo kroz prizmu nekakvog svojatanja druge države i političke entitete iz devedesetih, jer je pojam Herceg-Bosna povijesni pjesnički naziv za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu sam objavio izvatke iz komentara sarajevskog književnika Željka Ivankovića, koji među ostalim kaže: “Zašto hrvatska nogometna reprezentacija ili golman Bayerna s njima ne bi pjevao ”Herceg-Bosno, srce ponosno”?

Herceg-Bosna je u kratkoj pameti ovih mrzitelja samo ona Tuđmanova, Šuškova i Bobanova ratna tvorevina. No, što ćemo s barem sto godina imena Herceg-Bosna koje znači Bosna i Hercegovina? Što? Treba li, očito treba, sve ove neznalice podučiti da i Nada Mamula pjeva o Herceg-Bosni svoju sevdalinku? Niste čuli?

Nađite, nije teško

”Herceg-Bosno, djedovino stara”! Treba li reći da je spominju i slave i pjesnici muslimanskoga imena? Safvet-beg Bašagić svoju pjesmu ”Mile uspomene” započinje stihom: ”Herceg-Bosno!”, a Džemaludin Čaušević tvrdi da ”nema ljepše zemlje na svijetu od Herceg-Bosne…”

Hoćete li još?

Osman Nuri Hadžić također je spominje. Pa nisu valjda svi oni prije toga i svi oni poslije toga koji spomenu Herceg-Bosnu odmah za političku diskvalifikaciju? Počeo sam s autorima muslimanskoga imena, ali i hrvatski pisac i folklorist Ivan Zovko (1864.-1900.) uporno za BiH rabi pojam Herceg-Bosna…”

On u nastavku citira i dio natuknice iz Hrvatske enciklopedije o pojmu Herceg-Bosna. Dodao sam kako je Bosna i Hercegovina ili pjesnički Herceg-Bosna i hrvatska zemlja i naravno da ju i u pjesmama trebamo slaviti i o njoj pjevati. Tim više što dio Vatrenih potječe iz ove zemlje. Kao što je Vice Vukov neponovljivo pjevao o Boki Kotorskoj ili tamburaši o bunjevačkim Hrvatima i njihovim običajima, pjevajmo o svim zemljama u kojima žive Hrvati i slavimo hrvatsko zajedništvo.

Međutim, izvjesni Faktograf je cenzurirao objavu, mene proglasio širiteljem lažnih informacija i lijepo mi pojasnio da pojam Herceg-Bosna treba promatrati isključivo kroz zločine devedesetih godina…

Adio pameti, adio činjenice! P.S. Vjerovatno će i ova poruka biti brzo cenzurirana jer oni ne vole kad im činjenice kvare željeni dojam, posebno ako odudaraju od njihove skučene ideološke matrice.


Autor: Božo Skoko Datum objave: 11.01.2023.