Autor: Marina Stojak

Projekt je to vredniji jer u Hrvatskom zagorju uopće nema javne kuhinje. Za sad je dogovorena najmanja cijena 12,5 kuna, a najveća 16,5. Pet je vrsta obroka, tri na bazi variva, gulaš i fileki, rekao je za HRT idejni začetnik i organizator akcije Mirko Prelčec (45) iz Podgore Krapinske, umirovljeni djelatnik MUP-a. U akciju su se uključili centar za socijalnu skrb na području Krapine i Pregrade i pekarnice u Krapinsko-zagorskoj županiji. U pekarnicama se može platiti bilo koji pekarski proizvod za potrebite. Imaju 4.200 korisnika i znaju da je potreba za donacijama toplih obroka velika. Dosad je uplaćeno 40-ak obroka. A svaki dan javljaju se i volonteri koji žele pomoći i dopremiti ručak onima koji si ne mogu priuštiti ni put do restorana. O ovom hvalevrijednom građanskom projektu, Prelčec nam je ispričao sljedeće:

– Svi smo svjedoci teškog života, nezaposlenosti i krize, koja najviše pogađa one koji us ostali bez posla, koji ne mogu naći posao, obitelji s djecom, te starije osobe. Moj krajnji cilj je da se u Hrvatskom-Zagorju pomogne najsiromašnijima i najugroženijima u smislu da se isti ljudi bez obzira na životnu dob i okolnosti koje su ih dovele na marginu života integriraju u društvo. Imam pregršt ideja koje želim ostvariti u tom pravcu, jedna bi bila da više obitelji uzgaja primjerice životinje koje su se prilagodile našem podneblju (zagorske pure, koze i sl.) u nekom manjem omjeru na prirodan način na primjer do 500 purica, domaćih kokica i sl. ili do 50 koza, a što se može bez problema opservirati unutar obitelji.

Također cilj mi je integrirati ljude koji su zbog novonastalog društvenog uređenja (od devedesetih do sada) postali sve više asocijalni (alkoholičari i sl.) jer nemaju zaposlenja, ostali su sami, neudani i nitko se ne brine za njih tj. društvo im ne daje nikakvu priliku za integraciju. Tu mislim i na ljude koji su hendikepirani od rođenja, a mogu se isto tako u nekom smislu integrirati da budu korisni što će svima njima u psihološkom smislu izuzetno puno značiti. Većina Zagoraca srednjih godina koji imaju završeno srednje ili osnovno obrazovanje zastupa svjetonazor svojih roditelja pa i predaka, a to su poslovi u poljoprivredi.

Pošto je ovo društveno uređenje sustavno uništilo selo i poljoprivredu, a time i svoj vlastiti narod, jedino što je ostalo to su nezagađena zagorska zemlja i čisti zrak kao i duša poštenih Zagoraca. Vratiti se poljoprivredi, vidim kao jedino rješenje za izlazak iz krize i neimaštine. Ja se pitam, je li postoji zainteresirani strani ili domaći investitor koji živi u inozemstvu, a koji bi želio uložiti u naš proizvodni pogon gdje bi se proizvodili finalni proizvodi od kvalitetne sirovine? Ako ima zainteresiranih, neka dođu u Zagorje, pa ćemo razgovarati. Poslodavcima se na ovom području pružaju razne pogodnosti od zapošljavanja osoba s posebnim potrebama do apliciranja prema strukturnim EU fondovima. Nedavno smo osnovali humanitarnu udrugu ‘Posljednja Nada’ Krapina, preko koje će se lakše razvijati taj projekt, volonteri će voziti obroke do nemoćnih, a krajnji cilj je osnivanje prave pučke kuhinje. –

Ako i vi želite pomoći, sve dodatne informacije vezano za donaciju ili dobrovoljne priloge možete dobiti putem e-mail adrese mirko.prelcec@gmail.com ili na telefon 095/878-1257.

Datum objave: 23.06.2014.