Ministar obrane Mario Banožić u nedjelju je potvrdio da su uz vojnu letjelicu sovjetske proizvodnje, koja je u četvrtak navečer pala u Zagrebu, pronađeni dijelovi aviobombe te istaknuo da je to područje sada sigurno i nema eksplozivnih naprava.

“Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove aviobombe koja se koristila u avionima sovjetske prizvodnje”, izjavio je Banožić  na lokaciji kod Studentskog doma na Savi, gdje je danas izvučen trup letjelice iz kratera na livadi, na koju se srušila u četvrtak navečer.

Očekuje se da će se iz crne kutije izvući podatke o njezinu letu. Također će se to nastojati utvrditi na temelju odraza radara.

“Zaključili smo da je sovjetske proizvodnje. Nakon analize ćemo moći reći koja joj je bila svrha”, rekao je Banožić.

Ministar kaže da još uvijek postoje dileme je li letjelica došla s ruske ili ukrajinske strane

“Ovo područje se sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, no još će se pregledati je li nešto unutra”, rekao je Banožić o završnoj fazi istrage. 

Rekao je i da su na početku istrage dobivena saznanja da se na određenim fragmetnima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letjelice i otkloniti rizik za nekakav tragičan događaj.

Zato je, kaže, i ispražnjen 1. paviljon Studentskog doma,  te su mnogi  udaljeni s ovog podučja.

Pronađena je oštećena crna kutija, te se očekuje da će se iz nje izvući podatke o letu.

“To ćemo komparirati s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO-a i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati točno odakle je došla letjelica”, rekao je Banožić. 

Bila je bomba, nema je više. To je prošlo-svršeno vrijeme”, istaknuo je te potvrdio opciju i da je letjelica eksplodirala u nekom trenutku kad se spuštala ili udarila u zemlju

Na novinarsko pitanje može li se to sada okarakterizirati kao napad na Hrvatsku, ministar kaže kako je siguran da će se “moći utvrditi odakle je letjelica došla”. 

“Postojale su razne teorije i razni stručnjaci koji su ih iznosili. Nisu ništa postigli nego uznemirili javnost”, odgovorio Banožić na ponovljeno pitanje je li to bio napad na Hrvatsku.

Dodao je i da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom susjednih zemalja koje su mnogo prije uočile letjelicu. Bespilotna letjelica je, naime, doletjela s područja Ukrajine, preletila je Rumunjsku i Mađarsku i ušla u hrvatski zračni prostor, gdje se srušila u zagrebačkom naselju Jarun. 

S NATO saveznicima će se provesti detaljna analiza što se sve izdogađalo, rekao je ministar obrane. “Jasno je da nismo zadovoljni reakcijom zemalja koje su puno prije vidjele objekt i mogle ga uočiti, ali nisu reagirale”, istaknuo je Banožić. Da je na vrijeme detektirana i riješena u susjednim zemljama, mi ne bi danas bili ovdje, dodao je.

“Ja sam isto ono jutro razgovarao i s ministrom obrane Mađarske i s ministrom obrane Rumunjske. Rekli su mi da rade evaluaciju i valorizaciju svih podatka koje imaju , da utvrde što se točno kod njih dogodilo u samom procesu i očekujem odgovor”, naglasio je Banožić.

Najavio je i da idući tjedan idu na razgovore s Amerikancima, Francuzima i svim našim saveznicima. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 13.03.2022.