Bošnjački potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo odbio je u srijedu posljednji poziv na dogovor o uspostavi nove vlade tog entiteta pa je time rješavanje krize prepustio visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu od kojega se sada očekuje da nametne rješenje kojim bi se deblokirao taj proces.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ BIH) sazvala je tijekom dana još jedan sastanak s potpredsjednicima Lendom iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Igorom Stojanovićem iz SDP BiH ne bi li se postigao dogovor o potvrdi odluke o imenovanju nove vlade.

Tu je odluku Bradara uz Stojanovićevu suglasnost donijela prije više od dva tjedna no Lendo ju je odbio potpisati pa stoga Zastupnički dom entitetskog parlamenta u ustavnom roku koji je istekao 6. travnja nije mogao odlučivati o potvrdi imenovanja novog premijera i ministara.

Nakon sastanka u srijedu Lendo je novinarima potvrdio kako Bradarinu odluku i dalje odbija potpisati kazavši uz to kako će njegova SDA u narednih desetak dana HDZ-u i SDP-u ponuditi novi prijedlog.

“Ponudit ćemo nešto što je u interesu građana”, kazao je neodređeno Lendo dodajući kako očekuje da će taj prijedlog biti prihvatljiv HDZ-u i bloku stranaka  okupljenih oko SDP-a koji su dogovorili koaliciju na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2022. godine.

Lendo je ustvrdio kako njegova SDA zapravo ništa ne blokira nego želi dogovor umjesto intervencije visokog predstavnika Schmidta.

Nakon što je 6. travnja propao pokušaj da Zastupnički dom nađe rješenje kojim bi se deblokirala uspostava nove entitetske vlade Schmidt je potvrdio kako je pripravan iskoristiti svoje ovlasti i riješiti taj problem ne bude li međustranačkog dogovora.

“Ovo je posljednje upozorenje”, kazao je Schmidt uoči Uskrsa.

Potpredsjednik Stojanović je nakon neuspjelog sastanka u srijedu kazao kako Lendo samo pokušava kupiti vrijeme a krajnji mu je cilj da SDA nastavi voditi dosadašnju vladu u tehničkom mandatu.

“Mi nemamo mehanizam kojim bi prevladali ovu situaciju”, kazao je Stojanović.

Schmidtova intervencija, kako nagađaju lokalni mediji u BiH, trebala bi uslijediti brzo a nova vlada Federacije iz koje će SDA biti izbačena mogla bi biti formirana do kraja travnja.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 12.04.2023.