Propusnice se uvode 23. prosinca u ponoć.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak da nove, blagdanske epidemiološke mjere od 23. prosinca do 8. siječnja uključuju zabranu putovanja među županijama te se vraćaju propusnice.

Propusnice se uvode 23. prosinca u ponoć, a odluka o propusnicama ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrbu plinom i strujom, zaštitarske službe, novinare, pacijente, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje.

Propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno od mjesta prebivališta ili boravišta, a ostaju na snazi do 8. siječnja 2021., rekao je Božinović.

Građani Grada Zagreba mogu bez propusnice do krajnjih granica Zagrebačke županije.

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu. 

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već se njome zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodgodive slučajeve i one bitne za funkcioniranje države i društva. Poanta je da damo dodatnu poruku građanima da se suzdrže od putovanja i proslava”, naglasio je Božinović.

Odluka o zabrani napuštanja prebivališta, ne i o zabrani povratka

Na upit što je s onima koji imaju prijavljeno prebivalište u jednoj, a boravište u drugoj županiji, naglasio je da je ovo odluka o zabrani napuštanja, ali ne i zabrani povratka. Prebivalište, kaže, ima nadređeni položaj ako je regulirano i stalno. Poručio je i da će učiniti sve da se propusnice dobiju u najkraćem mogućem roku s obzirom na to da odnedavno postoji iskustvo i praksa.

Policija je, kaže Božinović, uputila upute službenicima koji će kontrolirati prijelaze među županijama.  Vezano za međunarodne letove istaknuo je, ako je putnik ispunio zahtjevne kriterije da bude primljen na međunarodni let, naravno da će moći doći do luke u Zagrebu.

 

Sustav e-propusnica bit će spreman u ponedjeljak

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je kako će sustav e-propusnica biti spreman za korištenje od idućeg ponedjeljka, 21. prosinca, što je dva dana prije nego što Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta stupi na snagu.  

“Danas će biti objavljena odluka, tamo će biti objavljeni razlozi koji su opravdani da bi se moglo napustiti prebivalište i boravište. Te razloge treba staviti u aplikaciju, odnosno web sustav”, kazao je Malenica pojasnivši da će usklađivanje aplikacije s novom odlukom trajati nekoliko dana. 

Sustav će biti spreman za korištenje od ponedjeljka, kada će građani moći zatražiti izdavanje e-propusnica, dok sustav propusnica na snagu stupa od 23. prosinca, pojasnio je ministar u Banskim dvorima.  Uvjeren je da će Odluka o zabrani napuštanja prebivališta imati pozitivan učinak. 

 Odluka o zabrani napuštanja prebivališta u prvom valu smirila je kretanja građana, pa se to očekuje i od ove odluke, kazao je. 

“U prvom valu smo izdali preko 2 milijuna propusnica, no ni u jednom trenutku ih nije bilo više od 750 tisuća”, rekao je ministar dodavši da su se tada propusnice izdavale uglavnom zbog kretanja iz gospodarskih razloga. Kaže da bi s obzirom na smanjenu gospodarsku aktivnost krajem godine, broj izdanih propusnica ovaj put trebao biti manji.

Građani svoje upite mogu slati elektroničkom poštom na propusnice@rdd.gov.hr ili mogu nazvati na broj telefona 0800-80-90. Informacije su dostupne i na internetu na stranici https://epropusnice.gov.hr


Autor: CroExpress Datum objave: 18.12.2020.