Autor: DUZHIRH

U nedjelju, 7. rujna 2014. godine, Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočila je najvećoj proslavi Moravskih Hrvata u Češkoj, tradicionalnom Hrvatskom kulturnom danu – Kiritofu u Jevišovki.

Proslava Kiritofa započela je služenjem mise u crkvi sv. Kunigunde, nakon čega su sudionici programa posjetili spomenik podignut 1884.godine u čast doseljenja Moravskih Hrvata.

Tom prigodom, predstojnica Krstičević podsjetila je na tragičnu sudbinu pripadnika hrvatskog naroda nakon Drugog svjetskog rata, kada su iz postojbine svojih triju hrvatskih sela u Moravskoj, Jevišovki/Frelištofu, Dobrom Polju i Novoj Preravi, raseljeni diljem zemlje kako bi se izbrisao svaki trag njihovog višestoljetnog bivanja na tim prostorima. „Unatoč toga, Moravski Hrvati uspjeli su sačuvati svoj identitet te nakon političkih promjena snažno su se aktivirali nastojeći sačuvati svoj hrvatski identitet. Također, ulaskom Hrvatske u zajednicu europskih naroda – Europsku uniju, odnosi Hrvatske i Češke počeli su se razvijati u smjeru još bolje i neposrednije suradnje“. – naglasila je predstojnica Krstičević.

Predstojnica Krstičević se zahvalila svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Češkoj na uloženim naporima i postignuću na očuvanju opstojnosti hrvatskog nacionalnog identiteta te njegovanju dobrih i prijateljskih odnosa između češkog i hrvatskog naroda te je dodala kako će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti podupirati sve aktivnosti hrvatskih zajednica izvan Republike Hrvatske koji doprinose očuvanju hrvatskog identiteta i kulture.

Sudionici programa obišli su i mjesno groblje na kojem je podignut spomenik na kojem je upisano 120 prezimena Hrvata prognanih iz nekadašnjeg Frielištofa – današnje Jevišovke.

Svečanosti su nazočili i veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Ines Troha Brdar, župan Južno-moravske županije dr. Michal Hašek, zastupnik u Zastupničkom domu češkog parlamenta i voditelj Parlamentarne grupe prijateljstva Češka-Hrvatska ing. Jaroslav Klaška, član Senata češkog parlamenta ing. Zdenek Besta, tajnik Vijeća za nacionalne manjine Vlade ČR Milan Pospišil, načelnica Općine Jevišovka Božena Bošiakova te brojni gosti i posjetitelji, kako iz Republike Hrvatske i Češke, tako i gradišćanski Hrvati iz Slovačke i Austrije.

Hrvatski kulturni dan organizira Udruga građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj.

Datum objave: 10.09.2014.