Hrvatska katolička misija (zajednice) Ravensburg- Friedrichshafen svečano je proslavila u nedjelju, 26. lipnja, 50. obljetnicu postojanja pod geslom ‘Vjerni Bogu i hrvatskom narodu 1972.-2022.’

Svečano misno slavlje u tom je povodu u punoj crkvi Sv. Petra Kanizija u Friedrichshafenu predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš u zajedništvu s voditeljem zajednica vlč. Ilijom Jokićem, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, vlč. dr. Josipom Bošnjakovićem, vlč. Ilijom Krištićem, o. Niklausom Marijom Hoferom te uz asistenciju trajnog đakona Ryszarda (Ricarda) Rzesnya.Misnom slavlju pribivao je i vlč. Harald Kiebler, konzul savjetnik 1. reda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Bulaja, Natascha Garvin zadužena za pitanja integracije u Friedrichshafenu te uime sestara Službenica Kristovih iz Wigratzbada s. Anđelka Gegić.

Više je djece, mladih i odraslih sudjelovalo u hrvatskim narodnim nošnjama.

Proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke zajednice Ravensburg-Friedrichshafen
Adolf Polegubić

Slavlje je započelo ophodom kroz crkvu, a potom je Melani Ana Grbac uime vjernika na njemačkom jeziku pozdravila oca biskupa i sve okupljene izraživši radost da hrvatska katolička zajednica u Ravensburgu i Friededrichhafenu može radosno proslaviti svoje zlatno slavlje. Vlč. Jokić pozdravio je mons. Radoša i sve okupljene.

„Zahvalni smo Bogu prije svega na ovom danu, jer smo ovaj dan dugo čekali, planirali, bili u strahu zabrinutosti i nezivjesnosti hoćemo li uopće moći proslaviti 50. godina postojanja naše misije/zajednica. Bogu hvala, danas je taj dan došao radostan i sretan.“

Proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke zajednice Ravensburg-Friedrichshafen
Adolf Polegubić

Ujedno je pozvao mons. Radoša neka tu sv. misu prikaže kao zahvalu Bogu i zagovoru zaštitnika zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića (Friedrichshafen) i Rođenja Blažene Djevice Marije (Ravensburg).Mons. Radoš je u uvodnoj riječi podsjetio kako je slavlje započelo procesijom. „Procesija je slika Crkve, ljudi koji idu prema vječnoj domovini predvođeni Kristom. Ova procesija traje već 50 godina i danas bismo se htjeli u mislima sjetiti svih onih koji su bili i koji i danas jesu dio ove Crkve, ove procesije koja ide prema Gospodinu prema vječnoj domovini. Posebno ćemo se sjetiti pastira koji su uime Kristovo predvodili ovu zajednicu.“U propovijedi je mons. Radoš istaknuo kako je Riječ Božja – Evanđelje za nas svjetlo.

„To je Božje svjetlo, svjetlo Boga koji je među nama. I kršćani svijetle istinom evanđelja. Iako je teško, Isusovo je putovanje lijepo. Njegov put može biti slika i vašega puta koji ste došli ovdje u Njemačku. Pošli ste, iako ste znali da će to biti teško putovanje. Nije to putovanje samo putovanje muke, jer Isus nam kaže da svako putovanje ako idemo s njim može biti lijepo iznenađenje gdje će ostati u duši puno toga lijepoga, neočekivanoga. S Isusom ćemo zajedno sazrijevati, skupljati snagu da možemo ići dalje. Za Isusom idu samo oni koji su u njemu našli svoj dom. Svi smo pozvani biti Isusovi učenici. Isus traži da budemo kršćani sto posto. Ili smo njegovi ili nismo. To je zahtijev ljubavi“, istaknuo je mons. Radoš.

U prikaznim darovima djeca su prinijela kruh i hostije, vodu i vino te križ i Bibliju.

Proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke zajednice Ravensburg-Friedrichshafen
Adolf Polegubić

Zajednica časnih sestara Službenica Kristovih iz Wigratzbada, među kojima je i pet hrvatskih, za tu su prigodu izradile svijeću s logom proslave misije/zajednica, koja je položena ispred oltara. Na kraju je vlč. Jokić zahvalio mons. Radošu te svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju slavlja. „I s ovim lijepim hrvatskim narodnim nošnjama željeli smo istaknuti ljepotu naših krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine i pripadnost našem hrvatskom narodu iz Hrvatske iz različitih krajeva naše domovine.“

Mons. Radoš je posebno zahvalio vlč. Jokiću na pozivu, ali i ranijim pozivima kad je znao biti gost tih zajednica posebno preko ljeta. Ujedno je prenio pozdrave hrvatskih biskupa. „Ne bi bilo ove proslave da ne osjećate snažnu Božju prisutnost u svom životu. Neka nas Božji blagoslov i nadalje prati u našem životu, posebno u teškim trenucima.“Darovani su prigodni darovi mons. Radošu i vlč. Jokiću.Misno slavlje uveličala je skupina pjevača uz sudjelovanje cijele zajednice pod vodstvom orguljašice i voditeljice Ivane Tolić uz potporu tamburaša Ivana Vukašinovića.

Slavlje je nastavljeno u župnoj dvorani zajedničkim objedom i prigodnim programom.

Proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke zajednice Ravensburg-Friedrichshafen
Adolf Polegubić

Svoje čestitke uputili su između ostalih mons. Radoš, vlč. Jokić, delegat vlč. Komadina, konzul Bulaja, a pročitana je i čestitka nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislava Markića. Delegat vlč. Ivica Komadina je čestitku za jubilej uputio uime svih djelatika Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta, u svoje osobno ime i uime 88 hrvatskih svećenika koji djeluju u 95 hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, i pastoralnih suradnica i suradnika. U programu su nastupile i folklorne skupine „Velebit“ iz HKZ Friedrichshafen i „Klas“ iz HKZ Ravensburg te tamburaši iz Friedrichshafena.

Proslavi je prethodila duhovna obnova od četvrtka 23. do subote 25. lipnja, koju je predvodio vlč. dr. Josip Bošnjaković.

HKM Ravensburg osnovana je 1972. godine. Prije njezina osamostaljenja pastoralno su na tome području za Hrvate skrbili hrvatski franjevci dušobrižnici iz Stuttgarta, koji su povremeno u Ravensburgu služili misna slavlja na hrvatskom jeziku. Prvi voditelj misije bio je svećenik Porečke i Pulske biskupije vlč. Vladimir Stanišić (1972.-1975.). Nakon njega misiju je vodio svećenik Sarajevske nadbiskupije vlč. Marijan Kopić (1975.-1978.) uz pomoć dušobrižnika svećenika te nadbiskupije vlč. Ilije Krištića (1975.-1978.). Godine 1978. vodstvo misije preuzimaju isusovci – o. Adam Periškić (1978.-1982.) uz pomoć dušobrižnika o. Antuna Königa (1978.-1996.). Potom je misiju vodio o. Petar Mijić (1982.-1992.), kojega je na toj službi zamjenio o. Dragan Majić (1992.-1993.), u vrijeme kad je na području misije bilo puno izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od 1993. do 2000. misiju je vodio o. Petar Sabolić uz pomoć dušobrižnika o. Željka Batinića, o. Stjepana Harjača i o. Josipa Belinića.

Od jeseni 2000. na mjesto voditelja misije dolazi svećenik Đakovačke i Srijemske biskupije, sada Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Ilija Jokić koji je prethodno pet godina djelovao u HKM Adelaide u južnoj Australiji. Kao stalni đakon u misiji je djelovao Tomo Jakšeković (1972.-2007.), a kao tajnica Ivanka Jakšeković. Kao pastoralni suradnici djelovali su: Milan Češljarević (1976.-1979.), te časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi – s. Kristina Bukal (1986.-1992.), s. Zorana Prcela (1992.-1994.) i s. Marinela Garić (1994.-1997.). U Friedrichsafenu kao tajnica danas djeluje Ivanka Duspara.

Odlukom mjesnog biskupa dr. Gebharda Fürsta 1. siječnja 2006. utemeljena je HKZ Rođenja Blažene Djevice Marije u Ravensburgu, a godinu dana kasnije, 2007., i zajednica HKZ sv. Leopolda Bogdana Mandića u Friedrichshafenu. Tim dekretima misija je ugašena i nastaju dvije zajednice, koje imaju pastoralna vijeća. Od bivših pet zajednica: Ravensburg, Friedrichshafen, Wangen, Isny i Mengen, u kojima su se vjernici okupljali i za koje su svećenici pastoralno skrbili, sada su dvije zajednice. Misija je posebno bila aktivna u prikupljanju pomoći za vrijeme Domovinskog rata, a i danas posebno u vrijeme došašća i korizme prikuplja sredstava za teško bolesu djecu u domovini preko udruge „Kap dobrote“.


Autor: Adolf Polegubić, Živa zajednica Datum objave: 27.06.2022.