Radnici više stotina kompanija u entitetu Federaciji BiH održali su u petak polusatni prosvjed zbog najavljenog drastičnog poskupljenja električne energije, tražeći intervenciju vlade budući bi, tvrde, zbog takvog poskupljenja došlo do zatvaranja brojnih pogona i gubljenja tisuća radnih mjesta. 

Dvije elektroprivredne kompanije sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru nedavno su najavile poskupljenje električne energije za gospodarstvo od početka nove godine, dok bi se zadržala identična cijena za građane.

Pri tome je Elektroprivreda BiH, sa sjedištem u Sarajevu, u daleko težem položaju od Elektroprivrede HRHB iz Mostara s obzirom na to da je cijena tone ugljena u rudnicima nedavno povećana za 20 posto, što znatno poskupljuje  proizvodnju električne energije u njihovim termoelektranama. 

Zbog toga se pojedinim poduzećima najavljuje udvostručenje troškova za električnu energiju.

Radnici i vodstva više stotina poduzeća u Federaciji BiH ocijenili su da bi tako drastično poskupljenje električne energije dovelo do gašenja brojnih pogona i otkaza tisućama radnika.

Nikhil Mehta, generalni direktor Arcelor Mittala iz Zenice, koji djeluje u sklopu međunarodne korporacije i jednoga od lidera u proizvodnji čelika, grupacije Mittal, ocijenio je kako će s udvostručenjem računa za električnu energiju proizvodnju u BiH praktično učiniti nemogućom. “Mi godišnje trošimo 35 milijuna eura struje i uz dodatnih 35 milijuna nema svrhe nastavak proizvodnje. Ne možemo preživjeti”, rekao je lokalnim medijima generalni direktor Mehta.

Pojasnio je da bi gašenjem ove kompanije u Zenici bez posla ostalo 2300 ljudi.

Iz udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozvali su Vladu Federacije BiH da svojim mjerama ograniči povećanje električne energije na maksimalno 10 posto od sadašnje cijene.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 17.12.2021.