Protuzračna obrana NATO-a pratila je putanju leta drona koja se u četvrtak navečer srušio u Zagrebu, kazao je Hini dužnosnik NATO-a.

“NATO-ova integrirana zračna i proturaketna obrana pratila je putanju leta objekta koji se naknadno srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti objavile su da istražuju ovaj incident”, kratko je odgovorio Riggio Daniele, jedan od glasnogovornika NATO-a mailom na upit Hine.

Nagađa se da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141 koja je iz Ukrajine preko rumunjskog i mađarskog zračnog prostor stigla do Hrvatske. 

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak da postoje saznanja iz koje je zemlje došla letjelica koja se u četvrtak oko 23 sata srušila u Zagrebu te da će se cijeli proces incidenta moći povezati nakon što se napravi detaljna analiza.

Banožić je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao da je letjelica uočena radarima i da je praćena od ulaska u hrvatski zračni prostor.

Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako se zna o kojem je objektu riječ o odakle je doletio, ali da “nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 11.03.2022.