Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se jutros naciji i rekao na početku govora da Zapad “želi uništiti Rusiju” i da je “ovdje riječ o obrani Rusije i teritorija Donbasa”.

Poručio je da od danas počinje djelomična mobilizacija. Proruski čelnici okupiranih ukrajinskih regija najavili su za ovaj vikend referendum o pripojenju Rusiji. Očekuje se da Putin na to pristane, što bi Moskvi otvorilo mogućnost za opću mobilizaciju i obranu novih granica zemlje svim sredstvima.

Zapad poručuje da referendumi neće biti legitimni, obećava da će nastaviti pomagati Ukrajini koliko god to bude potrebno. Iz NATO-a poručuju da takvi planovi znače eskalaciju rata, a EU prijeti novim sankcijama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom obraćanju naciji kazao je da je “cilj zapada uništiti Rusiju i natjerati je da se bori u raznim regijama. Došli su na naše granice i nastavljaju s mržnjom prema Rusima, pogotovo u Ukrajini. Odbijaju mirno rješenje u Donbasu, a naša specijalna vojna operacija je bila neizbježna. Morali smo očistiti područje od nacista i okupacijskih snaga”, kazao je Putin.

Istaknuo je da Ukrajina “koristi plaćenike, da muče ljude u području Zaporižja”.

Poručio je da je glavni “ruski cilj oslobađanje ljudi u regiji Donbas”.

Najavio je da od danas počinje mobilizacija. Kazao je da će “regrutaciji podlijegati samo građani iz pričuve, prvenstveno oni s iskustvom”. Oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebali bi znati da se prevladavajući vjetrovi mogu okrenuti u njihovom smjeru, izjavio je.

Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude – to nije blef, rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji, prenosti HRT.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.09.2022.