Autor: CroExpress

Prof.dr. D. Primorac, prof.dr. D. Marijanović i prof.dr. G. Lauc, u zagrebačkom Genosu, su analizom DNA identificirali žrtve Drugog svjetskog rata. Na fotografiji prof. dr. Primorac i prof. dr. Lauc s članovima obitelji ubijenih.

Rezultate forenzičkih nalaza članovima obitelji identificiranih žrtava danas su predočili prof. dr. sc. Gordan Lauc, prof. dr. sc. Dragan Primorac te prof. dr. sc. Damir Marjanović.

Krajem 1944. godine u Ljubuškom je nestalo 12 građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti čija su tijela pronađena u zajedničkoj masovnoj grobnici. Obitelji nestalih odmah po ovom otkriću zatražile su identifikaciju pronađenih skeletnih ostataka te uključili znanstvenike i forenzičare iz jedne od najistaknutijih svjetskih organizacija iz područja forenzičke i humane genetike ISABS-a (International Society of Applied Biological Sciences).

Analiza DNA koja je izdvojena iz skeletnih ostataka pronađenih u masovnoj grobnici kao i usporedba te DNA s referentnim uzorcima u cijelosti je napravljena u zagrebačkom laboratoriju Genos u suradnji sa znanstvenicima Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju iz Sarajeva predvođenim prof. dr. Damirom Marjanovićem.

Identificirana su četiri DNA profila ubijenih osoba koji su povezani usporednom analizom sa živućim rođacima. Analizom sa srodnicima skeltni ostatci su dobili svoje ime i prezime. Gospođa Ruška Barišić koja je nazočnima ispričala potresnu priču o nestanku svoga oca,vrlo emotivno je doživjela primopredaju nalaza te je naglasila da će pronalaženjem skeletnih ostataka svoga oca napokon moći zapaliti svijeću na njegovom grobu.

2013. godine znanstveni časopis ‚The Scientist‘ Genos je proglasio najboljim mjestom za rad istraživača na svijetu.

Datum objave: 02.07.2014.