“U vrlo bliskoj budućnosti za europske građane koji su se jedva oporavili od divljajuće pandemije cijene svega će naglo skočiti”, piše ruska novinarka.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je komentar novinarke Elene Karajeve pod naslovom “Europa je počela shvaćati koliko će skupo platiti sankcije Rusiji”, a koji je ilustriran fotografijom jučerašnjih gužvi na benzinskim pumpama u Zagrebu, uoči velikog povećanja cijene goriva.

“U situaciji u kojoj vam se stalno dovikuje da ste cinični agresor, Moskva bira drugačiji način djelovanja – mirno postizanje svojih ciljeva uz minimalne gubitke”, piše Karajeva.

“Euforiju iz prvih dana, kada su sankcije Rusiji pljuštale iz briselske kutije gotovo svaki sat, zamijenilo je grozničavo kalkuliranje posljedica za sebe i svoje bližnje.

A ovi rezultati, recimo uz sav nama svojstven moralni i politički cinizam, izgledaju ne samo briljantno nego jednostavno zastrašujuće.

U vrlo bliskoj budućnosti za europske građane koji su se jedva oporavili od divljajuće pandemije cijene svega će naglo skočiti. Litra benzina probit će granicu od dva eura jer nafta svakodnevno postavlja nove rekorde rasta. Sljedeći na redu je vrlo realan nedostatak metala, uključujući legure paladija, koji su najvažniji za IT i gotovo svaku drugu industriju.

Žitarice će poskupjeti, a glavna žitarica je pšenica. Bez torbica Louis Vuitton se definitivno može živjeti, kao i bez novonastalih trenirki Adidas (obje tvrtke, kao i niz drugih, odlučile su napustiti rusko tržište kako bi nas kaznile), ali bez kruha, bez maslaca, bez svježeg povrća, voća… europski stanovnik vjerojatno neće moći živjeti”, piše ruska novinarka.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.03.2022.