Kina bi radije zauzela Tajvan bez vojne operacije, ali radi na tome da njezina vojska može pobijediti čak i ako SAD intervenira, rekli su u utorak američki obavještajni čelnici.

Kina smatra demokratski Tajvan svojim “svetim” teritorijem i nikada se nije odrekla mogućnosti uporabe sile kako bi povratila nadzor nad njime.

SAD, kao i većina zemalja, nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali je njegov najvažniji saveznik i opskrbljivač oružjem, što je konstantni izvor trvenja s Pekingom.

“Mislimo da oni (Kinezi) vrijedno rade na tome da se dovedu u poziciju u kojoj će njihova vojska moći zauzeti Tajvan unatoč našoj intervenciji”, rekla je Avril Haines, direktorica Nacionalne obavještajne zajednice, pred senatskim Odborom za oružane snage.

Haines i general pukovnik Scott Berrier, direktor Obrambene obavještajne agencije (DIA), svjedočili su o globalnim prijetnjama za američku nacionalnu sigurnost, raspravljali o lekcijama koje bi Kina mogla izvući iz rata u Ukrajini i međunarodnom odgovoru na taj rat.

Haines je rekla kako ne vjeruje da će rat ubrzati kineske planove za Tajvan.

Berrier je rekao da korištenje vojske za ostvarivanje ciljeva nije prvi izbor Pekinga.

“Vjerujem da Narodna Republika Kina radije to ne bi učinila silom. Mislim da bi to radije učinili mirnim putem s vremenom”, rekao je. 

Kina uči “neke jako zanimljive lekcije” od sukoba u Ukrajini uključujući važnost vodstva i taktika s malim postrojbama te učinkovite obuke za prave sustave naoružanja i sposobnih dočasnika, dodao je. 


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.05.2022.