Austrija se nalazi u drugom lockdownu, a prema najavama iz austrijske vlade ovo bi zaključavanje trebalo trajati do 6. prosinca, a nakon toga bi trebalo usljediti novo postupno otvaranje.

Kancelar Sebastian Kurz gostovao je u utorak na austrijskom radiju Ö3 te odgovarao na pitanja slušatelja. Kurz je između ostaloga naglasio da baku nije vidio jako dugo, a da se s roditeljima većinom sastaje na otvorenom uz držanje distance. Kurz je dodao da nije istina da djeca nisu zarazna te je najavio početak cijepljenja u 2021. godini. Između ostaloga je naveo i da Božićni advent više neće biti u obliku u kojemu smo ga do sada poznavali.

Slušatelje je jako zanimalo pitanje školske nastave u vrijeme korone. 

“Škole se preusmjerene na učenje na daljinu, ali i dalje su otvorene svima koji imaju potrebe. Učitelji su tu za nadzor, ali i za prolazak kroz ono što treba učiniti u školovanju kod kuće s djecom u malim skupinama. Općenito govoreći, zamolio bih sve – učitelje, učenike, roditelje – da ova dva tjedna prođu na najbolji mogući način. Apeliram i na učitelje da u online nastavu ne uključe svo gradivo koji bi se inače predavalo za to vrijeme.”, rekao je Kurz te dijelom objasnio zašto se austrijska vlada odlučila na zatvaranje škola.

“Ako ne srušimo broj infekcija, tada nećemo izaći iz lockdowna. U posljednjih nekoliko tjedana vidjeli smo da je situacija u školama bila sve samo ne normalna, jer bilo je toliko učitelja koji su bili zaraženi ili u karanteni, morali su biti zatvoreni mnogi razredi, pa čak i škole. To nije bila laka odluka, niti je popularna. Nitko ništa ne želi zaključati, ali da bismo vratili svoj normalan život moramo poduzeti ove drastične mjere. Djeca nisu Infektivna? To nije istina. To je sada znanstveno opovrgnuto. Mogu se jednako lako zaraziti, ali često nemaju simptoma, ali mogu zaraziti druge”, rekao je Kurz, prenosi Kroativ.at.

Austrijski kancelar je naglasio da je važno da vrijeme između lockdowna bude što duže. Rekao je da je Austrija imala gotovo pet mjeseci između prvog i drugog lockdowna, u kojem su građani mogli živjeti gotovo neograničeno. “Ekonomija je također bila dobra u to vrijeme. Trajni lockdown nije samo loš za um, već bi uništio i gospodarstvo. Sada moramo smanjiti broj infekcija što je brže moguće, a zatim se možemo ponovno otvoriti”, pojasnio je kancelar Kurz.

Prema njegovim riječima lockdown će biti uspješan ako se uspije spriječiti da austrijske bolnice i jedinice za intenzivnu njegu budu popunjene. “Uz to vrijedi sljedeće – Što se više spuštamo s brojevima, to ćemo snažnije moći poduzeti korake otvaranja 7. prosinca.“

“Cilj nam je spasiti Božić – barem u najmanjim krugovima. Da bi to bilo moguće, moramo u sljedećih nekoliko tjedana masovno smanjiti broj zaraza. Nitko ne može predvidjeti u kojoj mjeri to možemo učiniti. Stoga je planiranje teško. Božićni advent, bar kakvog smo ga dosad poznavali ove godine neće biti moguć. Hoće li to biti moguće u drugom obliku, tek ćemo vidjeti”, zaključio je austrijski kancelar.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.11.2020.