Autor: Z.S./The Daily Meal

Najveći festival piva Oktoberfest otvorio je svoja vrata. Ove će godine trajati do 5. listopada. The Daily Meal donosi nekoliko zanimljivosti o ovom minhenskom festivalu.

1. Oktoberfest se ne održava samo u listopadu (oktobru). S obzirom da u Bavarskoj u listopadu postaje hladno, Oktoberfest se počeo održavati u rujnu. 
2. Festival se počeo održavati 12. listopada 1812. godine kao slavlje braka princa Ludwiga i princeze Therese. Građani su pozvani na slavlje, koje je tijekom godina izraslo u festival kakav poznajemo danas.
3. Oktoberfest nije uvijek bio festival piva. U ranim danima pivo se prodavalo izvan festivala, a ljudi su uživali u agrikulturi i sličnom.
4. Oktoberfest je nekoliko puta otkazivan. Uglavnom je bila riječ o strahu od širenja epidemije (kolera 1854. i 1873.) i ratu (Franko-pruski rat 1870. i svjetski ratovi).
5. Svo pivo koje se poslužuje mora biti iz jedne od šest minhenskih pivovara. Riječ je o najvećim pivovarama – Augustiner, Hofbräu Münchner, Hacker-Pschorr, Paulaner, Löwenbräu, i Spaten-Franziskaner. 
6. Svake godine prvu bačvu otvara gradonačelnik uz proglas ‘O`zapft is!’.
7. Nije neočekivano, ali svake godine bude i onih koji precijene svoje mogućnosti i zalegnu. Oni tada postaju ‘pivski leševi’ – Bierleichen. 

Datum objave: 29.09.2014.