Sestre Klanjateljice Krvi Kristove provincije Zagreb, na poziv tadašnjeg nadbiskupa Adelaidea – preuzvišenog Jamesa Gleesona, dolaze u ovaj australski grad 22. prosinca 1973. kako bi pomogli hrvatskom dušobrižniku don Nikici Dušević u radu s hrvatskim iseljenicima u Južnoj Australiji.

Kao i na početku svoga djelovanja, tako i danas, sestre žive karizmu po raznim aktivnostima pastoralnog i socijalnog karaktera.

Te aktivnosti uključuju: vodstvo molitvene zajednice Krvi Kristove, pripremanje djece za sakramente svete pričesti i potvrde, animiranje liturgijskih slavlja, vođenje crkvenog zbora svete Cecilije, organiziranje duhovnih obnova, sudjelovanje na hrvatskom radio-programu, organiziranje liturgijskih čitača i ministranata, posjete bolesnima i nemoćnima po kućama, bolnicama i staračkim domovima, vođenje “Hrvatskog društva umirovljenika” koje preko državnog programa pomaže starijim osobama.

Nastanak koronavirusa spriječio nas je u obavljanju mnogih aktivnosti. Tada je na poseban način od velike važnosti bila uloga naših suradnika/volontera koji su nam neumorno pomagali tijekom pandemije pri pružanju potrebne pomoći našim starijim i nemoćnim osobama. Uz sve ove izazove naša je hrvatska zajednica ostala i bez dušobrižnika, i to je trajalo oko četiri godine, piše dijaspora.hr.

Za nas sestre, kao i za cijelu zajednicu, to je bio novi izazov. Da zajednica ne bi ostala bez nedjeljnih svetih misa brzo smo uspostavile kontakte sa svećenicima ove Nadbiskupije i različitih migrantskih zajednica. Oni su uvidjeli našu situaciju i spremno su nam pomagali do te mjere da su dvojica svećenika uspjela naučiti na hrvatskom jeziku održavati svetu misu. Iskreno smo zahvalne Bogu što je pomoću tih svećenika hrvatska zajednica imala svetu misu svake nedjelje i blagdanima.

Uz okupljanje vjernika u crkvi svetog Patrika, hrvatska zajednica ima mogućnost okupljanja u Hrvatskom domu i Hrvatskom sportskom centru u kojima se njeguje hrvatski jezik i kultura te održavaju razne društvene aktivnosti.

Nakon otprilike četiri godine molitve i iščekivanja, naša hrvatska zajednica konačno je dobila dušobrižnika vlč. Luku Poljaka. Sada možemo prisustvovati liturgijskim i ostalim slavljima na svom hrvatskom jeziku.

Danas u Adelaideu djeluju dvije sestre Klanjateljice Krvi Kristove: sestra Slavica Turčić i sestra Ljilja Muzić.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.04.2024.