Autor: Hina/CroExpress

Prošle su noći nasipi u sisačkom Pokuplju izdržali pritisak nabujale Kupe, a mještani uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske nastavljaju učvršćivati i podizati nasipe, budući da se poslijepodne očekuje najviši vodni val Kupe.
Kod jednog obiteljskog gospodarstva u Letovaniću zečji je nasip probijen te je proglašena opća opasnost zbog ugroze obiteljske kuće, ali su članovi tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva brzo reagirali kako bi zaštitili kuću.

U nasipe je već ugrađeno 90.000 vreća s pijeskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mjestimice izbijaju podzemne vode. Još nema potrebe za evakuacijom stanovništva, iako je sve spremno za prihvat najugroženijih mještana.

Borba s vodom nastavljena je i na ugroženom području Žažine, gdje se nasipi zaštićuju folijama i vrećama s pijeskom. U porastu je i vodostaj Une, pa su na području Hrvatske Kostajnice proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a na jasenovačkom području od jutros je na podizanju nasipa angažirano i 120 vojnika.
Karlovac: Kraj opasnosti
U 10 sati sirene su u Karlovcu oglasile prestanak opće opasnosti, zbog znatnog opadanja vodostaja rijeka i činjenice da je veliki vodeni val prošao Kupom i kroz naselje Šišljavić te izašao nizvodno od cijelog gradskog prostora.
U poplavljenom postrojenju gradskog pročistača otpadnih voda zadržalo se još samo desetak centimetara vode, pa je danas u funkciji. Razina poplave smanjena je prokapanjem krune nasipa, tako da je poplavna voda Korane iz prostora unutar nasipa mogla otjecati van prema Kupi.

Nakon današnje sjednice karlovačkog Stožera za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako tek slijedi utvrđivanje štete, a prema dosad poznatim podacima, poplavljeno je oko 750 kuća (u veljači je bilo poplavljeno oko 500 kuća). Zato će tijekom dana gradonačelnik zatražiti od župana Ivana Vučića proglašenje elementarne nepogode.

“Kada bismo zbrojili svu štetu koja je građane Karlovca zadesila zbog elementarnih nepogoda tijekom godine, mogli bismo proglasiti i stanje katastrofe, ali propisi to ne omogućavaju”, rekao je Jelić. Štetu od poplava Jelić je ocijenio ogromnom, ali i naglasio kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava. Podsjetio je da je za sanaciju šteta od poplave u veljači grad utrošio osam milijuna eura, a sada sve treba učiniti iz početka. “Može se reći da je u rujnu voda jednostavno odnijela u veljači uloženih osam milijuna eura”, kazao je.

U razdoblju od dva, tri dana, dok se voda ne povuče iz poplavljenih kuća i dvorišta, grad će organizirati pribavljanje što većeg broja pumpi i isušivača. Prema Jelićevim riječima, u toj je akciji pomoć iz cijele Hrvatske obećao je predsjednik Udruge gradova Željko Turk. Za odaziv građana na akciju gradnje 1200 metara dugačkog zečjeg zida u gradskoj četvrti Rakovac gradonačelnik je rekao da se osjetila suradnja “koja nas je krasila tijekom Domovinskog rata”.

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković je ljudima koji nisu prihvatili evakuaciju iz svojih poplavljenih kuća poručio kako to mogu zatražiti i danas, jer je u sportskoj dvorani OŠ Grabrik u Karlovcu moguć njihov prihvat na nekoliko narednih dana.

Gradonačelnik Jelić ponovio je zahtjev da se 20 milijuna kuna iz državnog proračuna, koliko je greškom sjelo na račun grada s pozicije za područja posebne državne skrbi, ostave Karlovcu namjenski za sanaciju štete od poplave. “Štete od poplave u veljači, potom one nastale za ekstremne kiše u kolovozu s 60 aktiviranih klizišta, te sada u ovoj poplavi, štete su to na infrastrukturi koje ne bi mogli namiriti iz svojih proračuna ni gradovi puno jači od Karlovca. Zato molimo za razumijevanje i države i svih koji nam mogu pomoći”, istaknuo je Jelić.

Sve udruge i druge korisnike gradskog proračuna, koji se mogu odreći svojih projekata za koje su im odobrena sredstva, zamolio je da te projekte odgode i odreknu se novaca, kako bi se sve što je moguće moglo preusmjeriti u sanaciju šteta i gradnju sustava obrane od poplava.

Na aktualnom satu Županijske skupštine župan Ivan Vučić danas je rekao da Karlovačka županija, za razliku od Gorskog Kotara, još nije dobila ni kunu odštete od države za elementarnu nepogodu od veljače. Županija će stoga pokušati pronaći načina da financijski pomogne ugroženo stanovništvo na području Grada Karlovca i Općine Barilović za poplave, kao i za mnogobrojna klizišta u brdsko planinskim područjima.

Datum objave: 15.09.2014.