Autor: Nenad Kreizer (dw/croatian)

Prvi koraci su već učinjeni: stručnjak Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za unutarnju politiku i zastupnik Bundestaga Michael Hartmann je ostao bez imuniteta, objašnjava Deutsche Welle na hrvatskom jeziku u ovom tekstu. Nadležni odbor njemačkog parlamenta povukao je ovaj, za njemačke političke prilike ne baš svakodnevni, potez nakon što je Berlinsko državno odvjetništvo pretreslo Hartmannov ured i tom prilikom, prema informacijama novinske agencije Dpa, pronašlo ‘neodređene količine’ droge Crystal Meth. ‘Radi se o sumnji u počinjeno djelo zlouporabe opojnih droga’, priopćilo je šturo Berlinsko odvjetništvo.

Stručnjak za unutarnju politiku


Navodno se Hartmann našao na meti istražitelja u sklopu istrage protiv nekoliko preprodavača droge. 51-godišnji Hartmann je, da stvar bude zanimljivija, unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu, dakle izravno povezan s pitanjima unutarnje sigurnosti u što se ubraja i borba protiv zlouporaba droga. SPD-ov političar je i član nekoliko važnih odbora poput, aktualno vrlo aktivnog, odbora za kontrolu rada tajnih službi. Zastupnički klub SPD-a trenutno ne želi komentirati dramatične događaje oko svog unutarnjopolitičkog glasnogovornika iz ‘obzira prema istrazi koja je u tijeku’.

Socijaldemokrati u nevolji

Za SPD, koji se od jeseni prošle godine nalazi u koalicijskoj vladi s demokršćanima Angele Merkel, ukidanje imuniteta istaknutog zastupnika dolazi u najnepovoljnijem mogućem trenutku. Naime isti dan kada je u javnost procurila informacija o istrazi protiv Hartmanna, u Bundestagu je osnovano istražno povjerenstvo koje bi trebalo ispitati pozadinu skandala oko jednog drugog istaknutog člana SPD-a i parlamentarca Sebastiana Edathyja.

Njemu se predbacuje da je do veljače ove godine, kada je izbio skandal, preko jedne kanadske tvrtke kupovao fotografije golih dječaka. Nakon toga je Edathy povukao svoj zastupnički mandat i nestao iz vidokruga javnosti. I Edathy je kao i Hartmann obavljao važne zadatke u Bundestagu, između ostalog je predsjedao i važnim odborom za istragu neonacističkih zločina. U jeku ‘afere Edathy’ ostavku je dao i demokršćanski ministar Hans-Peter Friedrich zbog sumnje da je čelništvo SPD-a obavijestio o pokretanju akcije protiv Edathyja, čime je ugrozio tijek istrage.


Droga Crystal Meth sve više se koristi, posebno na zabavama mladih. Posljedice njenog korištenja su katastrofalne. Ona izaziva euforično raspoloženje, danima potiskuje sve znakove umora i iscrpljenosti.

Crystal Meth ima psihoaktivno djelovanje. On čitav organizam ‘podiže na veći broj obrtaja’ i drži ga budnim. Sputavaju se normalni procesi unutar organizma. Kada se prestane s uzimanjem ove droge, dolazi do suprotne reakcije. Ovisnik o kristalu ne može spavati iako je umoran i ima probleme s koncentracijom.

Kod dugogodišnjeg korištenja ove droge dolazi do teških oštećenja funkcija mozga i ostatka organizma, stoga to ima katastrofalne posljedice po zdravlje. Dolazi do ispadanja zubi, ovisnici naglo gube na težini i vrlo brzo se pokazuju znakovi starenja.

U ekstremnim slučajevima ovakvi simptomi se mogu javiti već nakon nekoliko mjeseci korištenja ove droge. Ovako izazvana oštećenja organizma su nepovratna, upozorava profesor Heino Stöver, šef Instituta za istraživanje ovisnosti u Frankfurtu.

Datum objave: 07.07.2014.