Španjolska, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu.

Potvrdio irski premijer

Irska će priznati palestinsku državu, objavio je u srijedu ujutro irski premijer Simon Harris dodajući da očekuje i druge zemlje da se idućih tjedana u tome pridruže Irskoj, Norveškoj i Španjolskoj.

“Irska će priznati palestinsku državu”, rekao je Harris. “Uvjeren sam da će nam se i druge zemlje pridužiti u poduzimanju tog koraka”, dodao je irski premijer.

“Danas Irska, Norveška i Španjolska objavljuju da priznaju državu Palestinu”, rekao je Simon Harris, pozdravljajući današnji dan kao “povijesni i važan dan za Irsku i Palestinu”.

Potvrdio španjolski premijer

“Španjolska će 28. svibnja priznati palestinsku državu” objavio je u srijedu ujutro španjolski premijer Pedro Sanchez u istodobnoj objavi o priznanju koje su koordinirale Španjolska, Irska i Norveška.

Potvrdio norveški premijer

Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. svibnja, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store, unatoč upozorenjima izraelske vlade.

“Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela”, rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

On je dodao da je cilj “ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave”.

Očekuje se da će druge europske zemlje tijekom današnjeg dana poduzeti sličnu inicijativu: španjolski premijer Pedro Sánchez tijekom jutra će prema najavama objaviti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu, a irska vlada sazvala je u srijedu ujutro konferenciju za novinare kako bi obznanila svoju odluku, objavili su lokalni mediji.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.05.2024.