Autor: Z.S./Slobodna Dalmacija/Hina

Tijekom noći sa srijede na četvrtak nepoznati počinitelj ili više njih zalili su spomenik pripadnicima HOS-a crvenom bojom, prenosi Slobodna Dalmacija.
Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar osudio je oštećenje spomenika i takav je postupak ocijenio namjernom provokacijom i omalovažavanjem žrtava Domovinskog rata.
‘Najoštrije osuđujem vandalski čin i oštećenje spomenika IX. bojne HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića’, navodi se u Baldasarevom priopćenju za javnost.

Po njegovu tumačenju ‘očito se radi o namjerno izazvanoj provokaciji’.

‘Zaista je sramotno da se na ovaj način pokušava isprovocirati branitelje i omalovažavati žrtve Domovinskog rata’, upozorio je splitski gradonačelnik Baldasar.

U policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj izvijestili su kako je nepoznati počinitelj vjerojatno u noći sa srijede na četvrtak zalio crvenom tekućinom. Policija traga za počiniteljem.

Spomenik poginulim pripadnicima IX. bojne ‘Rafael vitez Boban’ HOS-a otkrio je upravo Baldasar 9. svibnja ove godine. Ovaj spomenik je jedini spomenik HOS-u u Hrvatskoj. Kroz IX. bojnu prošlo je više od 2.500 branitelja. U pet godina ratovanja svoje živote je položilo 46 pripadnika, dok ih je 300 ranjeno.

Datum objave: 18.09.2014.