Pravomoćna presuda za ratne zločine Ratku Mladiću potaknula je u Srbiji podijeljena mišljenja – od odobravanja i ocjena da dužnosnici reagiraju licemjerno, do osuda i optužbi na račun Haškog suda da je pristran, politički i antisrpski.

Dan nakon što je pred Mehanizmom u Den Haagu (MICT) potvrđena kazne doživotnog zatvora bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću za ratne zločine u BiH, zastupnici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije više puta su danas presudu Mladiću nazvali „skandaloznom“, a sud u Den Haagu – „antisrpskim“.

Istodobno, manjinska zastupnička skupina Albanaca i Bošnjaka Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka predala je danas parlamentu na usvajanje po hitnom postupku prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, dok u civilnom sektoru reagiranja predstavnika vlasti u Srbiji na presudu Mladiću ocjenjuju kao “sramotni pokušaj da se izbjegne odgovornost”.

U komentiranje presude uključila se čak i estrada, pa je lokalna zvijezda Jelena Karleuša na društvenim mrežama objavila poruku da „presuda jednom ratnom zločincu nije presuda jednom narodu”.

Ta je ocjena, zapravo, parafraza poruke srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića u utorak navečer da Srbija i srpski narod nisu osuđeni ni za šta, i da Srbi trebaju držati „glavu gore“.

Zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke Đorđe Dabić jučerašnji je dan ocijenio kao „posebno težak dan za srpski narod“, a presudu Mladiću kao „sramnu“ i „dokaz“ da je Haški tribunal „jedan politički sud koji je stvoren da izvrši reviziju povijesti i da srpski narod optuži da je vršio zločine, dok su svi drugi oslobođeni“.

I šef zastupničke skupine Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević drži da je „presuda sramna“, a dan kad je potvrđena kazna doživotnog zatvora Mladiću kao „jedan od najbolnijih dana“.

„Mladić je osuđen, a njegov grijeh je bio samo što je branio svoj narod“, rekao je Milićević, tražeći odgovor od sudaca „šta je pravo, a šta je genocid“.

Oporbeni konzervativni pokret Dveri Boška Obradovića drži da je presuda Mladiću „jedan dokaz da je taj sud napravljen samo da bi Srbe označio kao genocidan narod“. Navodeći da „vođe muslimanske i hrvatske vojske Naser Orić i Ante Gotovina, kao i terorističke OVK Ramush Haradinaj, nisu odgovarali za svoje zločine nad srpskim civilima i djecom“, Dveri kažu kako se aktivnost Haškog suda „ne može drugačije definirati nego kao nastavak kontinuiranog procesa antisrpske politike međunarodne zajednice”.

Nasuprot takvim stajalištima, iz korpusa civilnog društva i građanskih udruga poruke su da reagiranja predstavnika vlasti u Srbiji na presudu Mladiću predstavljaju „sramotni pokušaj da se izbjegne odgovornost, potpiruje nacionalistička histerija i produbi nepovjerenje između građana Srbije i ostatka svijeta”.

Inicijativa mladih za ljudska prava podsjeća da je Srbija je bila „sigurna kuća za Ratka Mladića“ dok se skrivao od Haškog suda, te da „institucije Srbije nikada nisu otkrile i osudile tko je skrivao Mladića od pravosuđa 15 godina“, dok je istodobno „redovito primao vojnu mirovinu“.

Iz Inicijative ukazuju kako ne postoji nikakva volja Srbije za istraživanje ratnih zločina, dok apel srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da haški osuđenici služe svoje kazne u Srbiji smatraju “veoma licemjernim“.

U toj nevladinoj udruzi ocjenjuju da Srbija nije “faktor pomirenja“ u regiji i da „Srbiji koja slavi i štiti zločince nitko ne vjeruje“ i nitko „ne želi pružiti ruku”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.06.2021.