Autor: Željka Lešić

Stella Hubmayer je kći iseljenih Hrvata, Made i Olija Hubmayera, koji su zbog političkih razloga 1947. morali napustiti domovinu. Svoj drugi dom pronašli su u dalekoj Argentini. Iako daleko od Hrvatske, stalno je bila uz njih, tu u njihovu srcu, a ljubav prema Hrvatskoj prenijeli su i na svoju kćer Stellu. Sa suzama u očima govorila je kako joj je drago što je ponovo u svojoj drugoj domovini, te da zna koliko bi se tome veselila njezina pokojna majka Mada, koja je rodom iz Gospića. Otac joj je rođeni Zagrepčanin. Ljubav ih je povezala u Argentini, gdje su i pokopani. Roditelji su je naučili da jednako voli obje domovine, Hrvatsku i Argentinu. ‘Ja uistinu jednako ljubim obje domovine’, kaže Stella koja je tu veliku, istinsku ljubav prenijela i na sedmero djece: Marijana (27), Danimira (22), Ivana (21), Mariju (19), Carla (18), Matea (16) te Evu (14). Stellin muž Carlo također je podrijetlom Hrvat. Napominje kako su se u njihovu domu okupljali prijatelji Hrvati, posebice za Božić.
– Moja mama uvijek je govorila kako nitko za Božić ne smije biti sam pa smo Božić slavili s prijateljima Hrvatima. Božić smo slavili tradicionalno kao i u Hrvatskoj sa svim običajima, tako smo po velikoj vrućini jeli sarmu – uz smijeh kaže naša sugovornica. Na poticaj svoje majke, Made Hunjet, koja je uvijek aktivno sudjelovala u hrvatskoj zajednici, išla je u Malu školu hrvatskog jezika, zatim je bila član Društva hrvatskih katoličkih sveučilištaraca. Usto, član je Crkvenog odbora Vjerskog središta ‘Sveti Nikola Tavelić’. Stella je učiteljica po profesiji i osam je godina radila u osnovnoj školi. Kada su počela dolaziti djeca na svijet, napustila je pučku školu. Sada se brine o starijim osobama, podrijetlom Hrvatima, kojima čita vijesti iz Hrvatske, o kojoj tako rado i s nostalgijom slušaju.

Croacias Totales radiosat

Danas je Stella i jedna od triju voditeljica na radiju Croacias Totales u Buenos Airesu i članica je ženske vokalne skupini ‘Valovi’. Croacias Totales radiosat je hrvatski program na argentinskom radiju Signos FM 92-5 koji se može pratiti ponedjeljkom, a i diljem svijeta preko Interneta na stranici www.fmsignos.com.ar, objašnjava nam Stella i kaže kako radijski program postoji godinu i pol dana. Napominje kako je cilj programa predstaviti argentinskim slušateljima hrvatsku kulturu, no najviše se želi doprijeti do novih naraštaja hrvatske zajednice u Buenos Airesu kako bi pripadnicima hrvatske zajednice prenosili hrvatske vrijednosti i tradiciju. – Veseli ih, kaže, da nekome mogu pomoći da malo bolje čuje o Hrvatskoj, i zavoli je. – Voditeljice programa su Veronika Cvitkovic, Jasminka Fiolic i Stella Hubmayer. Sve tri su Argentinke po rođenju, no sve su kćeri Hrvata koji su se doselili u Argentinu. Program radija emitira se većinom na španjolskom jeziku tako da ga svi mogu razumjeti, ali i na hrvatskom jeziku. Na programu emitiraju aktualne hrvatske vijesti, sport, recepte hrvatske narodne kuhinje i turizam. Također objavljuju reportaže o istaknutim osobama iz hrvatske zajednice odnosno iz Hrvatske. U programu se emitira i hrvatska glazba. A kako je hrvatska glazba stalno prisutna u Stellinu životu, uključila se u rad pjevačkih skupina.

Klapa ‘Valovi’

– Nakon što smo bile dio glazbene grupe Hrvatskih katoličkih sveučilištaraca, ponovno smo se okupile 2001. godine te odlučile opet pjevati skupa kako bismo širile glazbenu kulturu Hrvatske, domovine naših predaka – izjavila je Stella koja je naglasila kako su se od sredine 2002. godine posvetile pjevanju a capella, približavajući se tako klapskom stilu pjevanja. Klapa bilježi desetu obljetnicu postojanja. Članice Vokalne skupine ‘Valovi’ su: Cecilia Fernandez Šarić, Daria Trošelj, Karina Jerković, Vlasta Jurić, Jelena Nadinić, Valeria Fernandez Šarić, Silvia Detelic i naša gošća. – Naš dirigent je Javier Zentner, redatelj, skladatelj i glazbeni argentinski aranžer, koji i te kako osjeća našu glazbu. –
Ime ‘Valovi’ odabrale su jer su htjele hrvatski naziv klape koji simbolizira njihov život, koji je poput valova. – Idemo pa se opet vraćamo tamo otkud smo krenuli, poput valova – Napominje kako imaju koncerte po Argentini te da se same financiraju. S ponosom ističe kako su snimile svoj prvi CD, koji je premijerno promoviran ovdje u Hrvatskoj. Na CD-u se nalazi 13 pjesama, primjerice Sinju grade, Izresla ruža rumena, Cetina te Šokačko kolo, a na njemu se nalaze i dvije argentinske pjesme. – Najveća nam je želja pjevati u Hrvatskoj. Tko god da nas pozove, rado bismo se odazvale jer smo sve u klapi podrijetlom Hrvatice. To bi za nas bila velika čast i ostvarenje sna. Ne mogu vjerovati da sam u Hrvatskoj. Od uzbuđenja neću moći ni spavati. Voljela bih ovdje živjeti. Ja sam tu kod kuće. – Na kraju razgovora draga gošća je napomenula kako bi se Hrvati diljem svijeta, ako mogu, trebali vratiti u Hrvatsku jer ih Hrvatska uistinu treba.Datum objave: 21.06.2014.