Nije problem u kavi od 6 eura, već u usluzi. Suvremeni turist veće platežne moći, koje želimo privući, očekuje vrijednost za novac, jedinstveno iskustvo i kraljevski tretman. Ako osjeti da je nešto preplatio, da nije dobio očekivanu kvalitetu ili da nije bio ljubazno uslužen potražit će drugu destinaciju.

U tom smislu jedna crtica iz osobnog iskustva. Bio sam jučer na terasi jedne poznate opatijske kavane. Najprije tražimo slobodno mjesto. Nekoliko praznih stolova na sunčanoj strani terase bez suncobrana, a šest stolova u prirodnoj hladovini ograđeno. Nakon par minuta ignoriranja konobar nam nudi mjesto na suncu.

Pitamo – možemo li u hladovinu?

Kaže kako taj dio terase ne radi. Na pitanje zašto, kratko odgovara: “Tako nam je šef rekao! Možda čuva za nekoga od gostiju”. Konačno neki gosti ispod suncobrana odlaze i sjedamo za njihov stol. Dolazi konobar i uzima narudžbu. Pitamo ga može li pokupiti prljave šalice prethodnih gostiju, a on kaže kako ćemo za to morati pričekati drugog kolegu.

Potom stiže pogrešna narudžba.

Konobar se ispričava i kaže kako mu je kolega vjerojatno pogrešno prenio. U međuvremenu čujem glasnu raspravu drugog konobara s nekim parom koji želi sjesti u hladovinu. Kava s mlijekom prosječna, bez kolačića kakav znamo dobiti u boljim zagrebačkim kavanama. Ambijent prekrasan, ali nakon takvog tretmana, ne poželite se tamo vratiti. Imate osjećaj da im gosti više idu na živce i da biste trebali biti sretni što ste uopće tamo.

Nekoliko sati prije toga smo u Rovinju u jednako lijepom ambijentu za nešto manju cijenu dobili i srdačan doček, i mjesto na najljepšem dijelu terase, i osmijeh, i pitanje kako smo, i što još mogu učiniti za nas… Cijena koju plaćamo podrazumijeva proizvod (ovog puta kavu), ugođaj u kojem ju konzumiramo, ljubaznost i uslužnost osoblja i jedinstveno iskustvo, odnosno posebnost brenda hotela…

Zato nije dovoljno samo “nabiti” cijenu, za čime je posegnula većina naših poduzetnika u turizmu, već kontinuirano treba analizirati odražava li cijena sve te elemente… Samo razmažen i oduševljen gost će se vratiti i preporučiti nas drugima.


Autor: CroExpress, Božo Skoko Datum objave: 18.09.2023.