Autor: Hina/CroExpress

U Dvorcu Eltzu u Vukovaru danas je svečano otvoren 6. hrvatski slavistički kongres, stručno-znanstveni skup domaćih i stranih kroatista, slavista, filologa i kulturologa na kojem će 270 sudionika u 230 znanstvenih referata od 10. do 13. rujna u Vukovaru i Vinkovcima analizirati stanje domaće humanističke i filološke znanosti.
‘Ovo je najbrojniji kongres iz humanističkoga područja koji je ikada u Hrvatskoj održan, a njegova središnja tema je 100. obljetnica smrti Antuna Gustava Matoša i razvoj onodobne hrvatske književnosti’, izjavio je za Hinu predsjednik Organizacijskog odbora Stipe Botica. Kako je rekao, rad kongresa podijeljen je u osam tematskih cjelina, a posebnost mu je što će se baviti jezikom, književnošću i kulturom Hrvata izvan Hrvatske.

Na svečanom otvorenju Botica je rekao kako vjeruje da će kongres svojom izvedbom unaprijediti i učvrstiti hrvatsku kroatističku i slavističku znanost te da će im dati mjesto u europskome i svjetskom kontekstu, a otvorenje je uveličano dodjelom nagrada laureatima 6. hrvatskog slavističkog kongresa.

Dobitnik medalje Stjepana Ivšića koja se dodjeljuje hrvatskom jezikoslovcu je akademik Stjepan Babić, dobitnik medalje Antuna Barca koja se dodjeljuje književnom znanstveniku je profesor emeritus Stanislav Marijanović, a dobitnica medalje Vatroslava Jagića koja se dodjeljuje inozemnom slavistu-kroatistu za promicanje hrvatskog jezika je Svjetlana Olegova Vjalova.

Na svečanom otvorenju govorili su i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić i načelnica Odjela za promidžbu knjige i čitanja u Ministarstvu znanosti Dubravka Đurić-Nemec. Oni su tom prigodom istaknuli da je Hrvatski slavistički kongres koji se održava svake četvrte godine prerastao u trajno sastajalište domaćih i stranih slavista koji hrvatski jezik i književnost promatraju u kontekstu slavenskih jezika, za što će uvijek imati potporu.

Nazočne su pozdravili i dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damir Boras, koji je istaknuo nacionalni značaj kongresa, te predstavnici grada Vukovara i Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Nadbiskupije osječko-đakovačke.

Predavanja u Dvorcu Eltzu održali su Marko Samardžić o temi ‘Slavonski doprinos opisu i kodifikaciji općehrvatskoga standardnog jezika do polovice 20. stoljeća’, Pavao Pavličić o temi ‘Vukovar i njegovi velikani’ te Margaret Dimitrova o tomi ‘Mlađi prijevodi hrvatskih glagoljaša s latinskoga: prevoditeljske strategije i izbori’.

Hrvatski slavistički kongres nastavlja se sutra u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca u Vinkovcima.

Datum objave: 11.09.2014.