Zemaljsko osoblje Deutsche Lufthanse počelo je štrajk u srijedu ujutro, zbog čega je otkazano više od 1000 letova i povećali su se prekidi putovanja tijekom prometne ljetne sezone.

Na štrajk, koji bi trebao trajati do 6 ujutro u četvrtak, pozvao je sindikat Verdi, zahtijevajući povećanje plaća od 9,5 posto za oko 20.000 radnika.

Taj je potez natjerao Lufthansu da u srijedu otkaže gotovo sve letove u svojim središtima u Frankfurtu i Münchenu.

Štrajkovi i manjak osoblja već su prisilili zračne prijevoznike, uključujući Lufthansu, da otkažu tisuće letova i uzrokovali višesatne redove u glavnim zračnim lukama, izazvavši nezadovoljstvo turista željnih putovanja nakon lockdowna zbog covida-19.

Sindikat Verdi prošli je mjesec zatražio povećanje plaća od 9,5 posto, ili mjesečno najmanje 350 eura više tijekom 12 mjeseci, za oko 20.000 radnika. Sindikat ističe da su radnici pritisnuti inflacijom i preopterećeni zbog nedostatka osoblja u zračnim lukama.

Lufthansa je ponudila povećanje od 150 eura mjesečno do kraja ove godine i još 100 eura od početka 2023., plus povećanje od 2 posto od sredine 2023., ovisno o financijskim rezultatima tvrtke.

Verdi je odbio ponudu, rekavši da nije dovoljna da nadoknadi rastuću inflaciju, koja je u lipnju u Njemačkoj dosegnula 8,2 posto.

Verdi i Lufthansa do sada su održali dva kruga pregovora o plaćama. Treći je predviđen za 3. i 4. kolovoza.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 27.07.2022.