Bečka policija uspjela je u ponedjeljak istražiti i uhititi dvoje osumnjičenih. 

Dvojica mladića, Afganistanci od ranije poznati policiji, u dobi od 16 i 18 godina uhićena su u ponedjeljak navečer u Beču. Sumnjiči ih se za ubojstvo djevojčice (13) čije je tijelo pronađeno u subotu navečer u središtu Beča.

Navodi se da su drogirali, seksualno zlostavljali i ubili djevojčicu. Pronađena je mrtva na zelenoj površini, naslonjena na drvo, u bečkom Donaustadtu u subotu. Bečka policija uspjela je u ponedjeljak istražiti i uhititi dvoje osumnjičenih. 

Prema riječima šefa policije Gerharda Pürstla, djevojčica je vjerojatno poznavala dvojicu osumnjičenih. Nije poznato kako je iz Tullna gdje je živjela došla do Beča. U stan 18-godišnjaka je ušla vlastitom voljom. Još uvijek nije jasno kako je njezino mrtvo tijelo dospjelo na travnjak. Roditelji su u nedjelju došli u policijsku postaju Tulln. Po majici na kojoj je pisalo ‘Live or Die’ su prepoznali da je riječ o njihovom djetetu.

Kurz najavljuje oštre mjere prema migrantskoj politici

Narodna stranka (ÖVP) je najavila pooštrenje za tražitelje azila. Kancelar Sebastian Kurz je rekao da za njegovog mandata definitivno neće biti zaustavljanja repatrijacije u Afganistan i popuštanja zakona o azilu.

Nazvao je to barbarskim zločinom i obećao da će učiniti sve da počinitelji budu strogo kažnjeni. Zločin koji je djevojčica platila životom izazvao ga je da govori oštro i odlučno.

“Smatram nepodnošljivim da nam ljudi dolaze, traže zaštitu i čine tako okrutne, barbarske zločine”, zaključio je Kurz.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP) bio je “zapanjen i zabrinut”. Ako se pokaže da su osumnjičenici iz Afganistana koji su uhićeni u ponedjeljak počinili zločin, “nastavili bi ih vraćati natrag u Afganistan”.

Naime, poznato je da je 18-godišnji osumnjičenik imao kaznenu evidenciju i da mu je već uskraćen status tražitelja azila. Međutim, podnio je žalbu, pa je njegov povratak u Afganistan odgođen. Od 2018. godine prijavljen je policiji ukupno jedanaest puta – zbog trgovine drogom, tučnjave i opasnih prijetnji.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 30.06.2021.