Najveći dobitnici, ako uopće o njima možemo govoriti, su Kina i Rusija koje su globalni i strateški protivnici SAD-a, ali i Pakistan i Turska koji će sada širiti svoj utjecaj prema Afganistanu”, rekao je.

Profesor Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern u središnjem Dnevniku HTV-a s javnosti je podijelio kako misli da ćemo se “suočiti s velikom humanitarnom krizom”.

“Jedna priča su oni koji izlaze iz Afganistana i dolaze organizirani u europski ili neki drugi prostor, druga priča su oni koji će vjerojatno krenuti ilegalnim putevima, a treća su oni koji ostaju u Afganistanu. Mislim da će najveća humanitarna katastrofa biti kod onih koji ostaju. Jako je teško organizirati državu koja je kolapsirala’, rekao je ovaj stručnjak za sigurnost.

‘Talibani i talibanski pokret nije nešto posebno popularan u svijetu da bi ostvarivao veliku podršku i pomoć, a pomoć će im biti potrebna. Treba organizirati društvo, privredu, život u gradovima i na selu, to neće biti jednostavno, dodao je Cvrtila za HTV.

Cvrtila ističe kako će Zapad vjerojatno nametnuti sankcije talibanskom režimu, ali da će one imati puno veće posljedice na stanovnike Afganistana. Talibani sada pokušavaju poslati pomirljive poruke, no Cvrtila ne vjeruje u njihova obećanja o vladavini prava.

‘Vuk dlaku mijenja, ćud nikada. Ono što je jasno da su sada poruke upućene prije svega međunarodnoj javnosti kako bi došlo do prihvaćanja njihovog režima da u miru mogu organizirati državu, ali treba znati da unutar samog talibanskog pokreta postoji jako velika fragmentiranost, ima onih koji su umjereni, ali i onih koji su radikalni. Vi ne možete kontrolirati sve što se događa na terenu. Sva svjetla su u ovom trenutku usmjerena prema Kabulu, ali ne znamo što se događa u drugim gradovima. Tamo ima i osvete, traženja onih koji su radili za zapadne snage u Afganistanu…sigurno će biti teških situacija i bit će različite od grada do grada’, rekao je Cvrtila.

Smatra kako je ovo prije svega poraz SAD-a i NATO-a.

“Očito je taj slučaj u Afganistanu pokazao da se ne može na oružju ostvarivati demokracija ili promjena režima i društva. Najveći dobitnici, ako uopće o njima možemo govoriti, su Kina i Rusija koje su globalni i strateški protivnici SAD-a, ali i Pakistan i Turska koji će sada širiti svoj utjecaj prema Afganistanu”, rekao je.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 20.08.2021.