Liječnici u austrijskoj pokrajini Salzburg izjavili su u utorak da pripremaju organizaciju trijaža jer u bolnice u regiji na rub kolapsa dolazi sve veći broj zaraženih koronavirusom.

Uprava za salzburške državne bolnice najavila je formiranje trijažnog tima zato što uskoro više neće moći jamčiti liječenje svih pacijenata po trenutnim standardima.

Salzburg najgori po incidenciji

Trijaža znači da medicinski stručnjaci moraju odrediti prioritete kome će prije pomoći, uzimajući u obzir oskudne resurse.

Trijažni tim će savjetovati tko može nastaviti primati intenzivnu njegu, a tko ne, rekao je glasnogovornik državnih bolnica u Salzburgu.

Sedmodnevna stopa incidencije zaraze koronavirusom u Salzburgu porasla je na više od 1500 zabilježenih slučajeva na 100.000 stanovnika, što ju čini trenutno najteže pogođenom pokrajinom u Austriji.

Gornja Austrija je druga najgora pokrajina sa sedmodnevnom incidencijom od preko 1400.

“Situacija je vrlo, vrlo napeta”

Osoblje za intenzivnu njegu je u utorak pozvalo cjelokupno stanovništvo dviju regija na ‘lockdown’ kako bi se zaustavio daljnji prijenos virusa.

Situacija je „vrlo, vrlo napeta“, rekao je Walter Hasibeder, predsjednik industrijske udruge OeGARI (Austrijsko društvo za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu medicinu).

Posljednjih dana konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) kancelara Alexandera Schallenberga oštro se protivila potezima ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina, člana Zelenih, da uvede policijski sat diljem zemlje.

OVP, umjesto toga, ustrajava na trenutnom ‘lockdownu’ za necijepljene, koji je u Austriji na snazi od ponedjeljka.

Mückstein planira ponovno procijeniti situaciju u srijedu.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.11.2021.