Autor: Hina/CroExpress

Britanski premijer David Cameron izjavio je u subotu da je pogubljenje humanitarca Davida Hainesa čin čistog zla i obećao da će njegove ubojice privesti pravdi bez obzira koliko to dugo trajalo.

Nakon što su džihadisti prije nekoliko tjedana zaprijetili ubojstvom Davida Hainesa, hrvatski su mediji objavili kako je Haines oženjen u Hrvatskoj, a njegova supruga s obitelji živi u Sisku.

Haines je otet prošle godine dok je radio za francusku agenciju ACTED.
Militanti Islamske države objavili su u subotu video snimku koja prikazuje pogubljenje britanskog humanitarca Davida Hainesa.

‘To je odvratno i zastrašujuće ubojstvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla’, ističe Cameron u priopćenju koje je objavio Downing Street.

Izrazio je suosjećanje s obitelji Davida Hainesa, koji su pokazali iznimnu hrabrost i snagu tijekom ovog iskušenja.

Hainesova obitelj u subotu je pozvala otmičare da im se jave te ih pozvala da oslobode Davida.

U priopćenju, koje je objavio Foreign Office, obitelj je navela da otmičari nisu odgovorili ni na jedan njihov pokušaj uspostavljanja kontakta.

David Haines (44) iz Pertha u Škotskoj otet je u ožujku 2013. dok je radio za francusku agenciju ACTED. Otac je četverogodišnjeg djeteta u braku s hrvatskom državljankom iz Siska gdje ima prebivalište i tvrtku koju je pokrenuo sa suprugom.

David Haines treća je žrtva čiju je snimku smaknuća objavila teroristička skupina Islamska država u posljednjih mjesec dana. U drugoj polovici kolovoza objavili su snimku odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Foleyju, a početkom rujna snimku smaknuća američkog novinara Stevena Sotloffa. U toj posljednjoj snimci objavili su da će sljedeći na redu biti oteti britanski humanitarac.

Snimka Hainesova smaknuća nosi naslov ‘Poruka američkim saveznicima’, a na njoj Haines kleči na koljenima, dok pored njega stoji muškarac maskiran u crno s nožem u ruci.

Sam Haines na snimci govori kako je za njegovo pogubljenje kriv britanski premijer David Cameron.

‘Htio bih reći da tebe, Davide Camerone, držim odgovornim za svoju egzekuciju. Dobrovoljno si ušao u koaliciju sa Sjedinjenim Državama protiv Islamske države, baš kao što je to učinio i tvoj prethodnik Tony Blair. Time pratiš trend britanskih premijera koji nemaju hrabrosti reći ne Amerikancima. Nažalost, u konačnici ćemo mi, britanska javnost, platiti cijenu sebičnih odluka našeg parlamenta’, govori Haines.

Snimka završava prikazivanjem još jednog taoca za kojeg maskirani muškarac prijeti da će biti ubijen ako Cameron nastavi podržavati borbu protiv Islamske države.

Njemačka agencija DPA prenosi da je britanski ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo postojanje video snimke koja prikazuje odsijecanja glave 44-godišnjeg britanskog taoca te da pokušava potvrditi autentičnost snimke.

Reuters prenosi kako video snimka, pod nazivom ‘Poruka saveznicima Amerike’, započinje govorom britanskog premijera Davida Camerona o radu s iračkom vladom i kurdskim borcima koji se bore protiv džihadista.

‘Ovaj Britanac mora platiti cijenu zbog obećanja Camerona o naoružavanju kurdskih boraca protiv Islamske države’, rekao je maskirani muškarac obučen u crno s britanskim naglaskom, koji stoji iznad Hainesa koji kleči na koljenima.

Na snimci se potom vidi odsijecanje glave Hainesu, a snimka završava prikazivanjem još jednog taoca za kojeg maskirani muškarac prijeti da će biti ubijen ako Cameron nastavi podržavati borbu protiv Islamske države, prenosi Reuters.

Datum objave: 14.09.2014.