Kenneth Rogoff je jedan od najpoznatijih ekonomista na svijetu. Osim što je predavao na Harvardu, Rogoff je bio dugogodišnji savjetnik institucije Federalnih rezervi New Yorka, najveće od dvanaest podružnica američkih Federalnih rezervi.

Nadali smo se da je globalna ekonomija prevladala pandemiju i krizu. No, ekonomist s Harvarda Kenneth Rogoff kaže da je to pogrešno misliti u ovom trenutku . Razlog je taj po njegovu mišljenju, što nas je globalizacija, koja je povećala naš prosperitet, učinila ranjivima.

Kenneth Rogoff, ekonomist sa Sveučilišta Harvard, u njemačkom STERN-u govori o dolasku mračnih vremena za svjetsku ekonomiju i upozorava: “Bojim se da je najgore još pred nama”, kaže profesor. “Ako Kina “sklizne” u recesiju, idemo prema najgoroj krizi od Drugog svjetskog rata.”

Rogoff, kao jedan od najpoznatijih svjetskih ekonomista i bivši glavni ekonomist u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), mješavinu različitih kriza smatra izuzetno opasnom: posljedice pandemije, globalne inflacije i ruskog rata protiv Ukrajine – sada prema Rogoff-u će biti ogromne: “Čak ni moćan aparat poput kineske države ne može pratiti ove mjere koje prakticiraju oni u borbi protiv Covida”, kaže Rogoff dodajući, da ako kineski režim zatvori veći dio stanovništva kod kuće kao što su do sada radili, lako bi moglo doći do velike krize kod njih, što bi onda značilo da će ostatku svijeta hitno biti potreban novi motor rasta.

Očekuje kraj globalizacije

Harvardski ekonomist vjeruje da kroz pandemije, ratove i probleme u lancu opskrbe vidimo kraj globalizacije – barem kakvu smo je poznavali. “Uspon Kine bio je najveća priča u posljednjih 40 godina”, kaže Rogoff. “Pad globalizacije mogao bi biti priča o sljedećih 40 godina.” Upozorava na nestabilnost u svijetu: “U Africi su sve veće revolucije i državni udari. Zemlje u razvoju kasne 10 ili 20 godina”.

Za Sjedinjene Države Rogoff predviđa inflaciju do četiri posto do kraja iduće godine – a za Europu stvari ne izgledaju bolje. Rogoff kaže da je američki predsjednik Joe Biden otišao predaleko u borbi protiv krize. “Dao je ljudima previše novca za borbu protiv krize.” To je dovelo do visoke inflacije. Biden je sigurno mislio dobro, ali bilo je previše. “Njegova politika potrošnje oduzela je financijski prostor koji nam je sada potreban za suočavanje s nadolazećim ekonomskim kolapsom.” zaključio je Rogoff.


Autor: CroExpress Datum objave: 13.06.2022.