Autor: Hina/CroExpress

U iznajmljivanju gradskih prostora za snimanje serije ‘Igra prijestolja’ grad Split i gradske tvrtke uprihodit će više od 350.000 kuna, izvijestio je večeras gradonačelnik Ivo Baldasar.
‘Prihod grada od najma javnih površina na kojima se snima serija je 54.000 kuna, a gradskih tvrtki 297.320 kuna, to jest ukupno 351.320 kuna’, navodi se u večerašnjem priopćenju ureda splitskog gradonačelnika.

Kako se objašnjava, najveći dio prihoda odnosi se na najam Dikolecijanovih podruma kojima upravlja Muzej grada Splita (od najma je izostavljen samo prolaz kroz podrume) te na najam gradskoga parkirališta na Rivi kojim upravlja gradska tvrtka Promet.

‘Grad Split je iznimno privilegiran što je dobio mogućnost biti domaćin, to jest što je odabran kao destinacija za snimanje iznimno popularne i gledane serije ‘Igra prijestolja’, istaknuo je Baldasar. Rekao da je grad bio kooperativan u pregovorima s producentima serije, ali istodobno i odgovoran prema javnim resursima te je odlučeno da se javne površine od kojih grad nema prihoda izostave od naplate, za razliku od onih komercijalnih.

Baldasar je također rekao kako svim zainteresiranim za slične projekte Split nudi domaćinstvo, gostoprimstvo i suradnju jer je to njegov ‘očiti interes’.

‘U Splitu za vrijeme snimanja ove serije boravi više od 300 ljudi koji su angažirani na projektu. Popunjeno je 15 gradskih hotela i 15 privatnih smještajnih jedinica, a angažirano je 600-tinjak statista i više od 100 pomoćnog osoblja’, navodi se u priopćenju.

Direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić rekla je kako se, osim izravne financijske koristi koja se ostvaruje snimanjem te serije, najveća korist ogleda ‘u neprocjenjivoj promociji koju bi sami jako teško mogli platiti’.

Snimanje te serije u Splitu podupro je ravnatelj Hrvatskog audovizualnog centra Hrvoje Hribar, koji je danas gradonačelniku Baldasaru poslao e-mail.

‘Odluka gradonačelnika Baldasara o ustupanju povijesnih splitskih lokacija ekipi televizijske serije u skladu je s boljim običajima, ne samo svjetskim, nego i lokalnim. Ovaj projekt Splitu donosi zaradu, zaposlenje, pažnju međunarodnih medija i na kraju slavu vrhunske turističke i filmske lokacije’, poručio je Hribar.

Datum objave: 06.09.2014.