Najava događaja iz Općeg servisa Hrvatska od subote, 23. ožujka do petka, 29. ožujka.

SUBOTA, 23. ožujka
————————————

ZAGREB/SPLIT/RIJEKA/OSIJEK/VARAŽDIN – Organizacije stranaka lijevo-liberalne oporbe održat će istodobno prosvjede protiv nepravde i korupcije u pet hrvatskih gradova. 

OTOČAC/BRLOG – Svečano otkrivanje spomenika hrvatskim braniteljima, redarstvenicima i civilnim žrtvama Domovinskog rata kod mjesne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti u Brlogu (10,30 sati, Brlog, crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Sv. Elizabeti). Nazočit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa županom Ernestom Petryjem. Na spomeniku su uklesana imena 29 Hrvata poginulih u Domovinskom ratu u Brlogu, Drenovu Klancu i Brloškoj Dubravi.

ZAGREB – Udruga P.I.N.K. – life obilježit će Međunarodni dan narcisa od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu te na još šest mjesta – tržnici Španskom, Trešnjevačkom trgu, Trgu bana Josipa Jelačića, tržnicama u Gajnicama i Dubravi te u Sesvetama. Akcija se održava radi pružanja potpore oboljelima od raka te jačanja svijesti o važnosti prevencije. Oboljeli članovi Udruge P.I.N.K. – life, mnogobrojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te osobe iz javnoga i političkog života dijelit će narcise uz prikupljanje donacija građana.

ZAGREB – U sklopu Dana narcisa, Udruga “Nismo same” i Novartis organiziraju panel “Uzmi ih u ruke na vrijeme: I što onda?” kako bi istaknule važnost preventivnih pregleda radi ranog otkrivanja raka dojke te smanjenja smrtnosti. Raspravom se želi pokazati “put” koji prolazi žena oboljela od raka dojke te odgovoriti na pitanje zašto nije važno samo rano dijagnosticirati rak dojke, nego i ustrajati u njegovu liječenju. Na panelu će sudjelovati istaknuti stručnjaci koji su se posvetili oboljelima od raka dojke, a svjedočit će o svojem trudu od postavljanja dijagnoze do motivacije za nastavak liječenja. (12 sati, Hotel “Dubrovnik”, Gajeva 1)

ZAGREB/SPLIT – Dan otvorenih vrata Hrvatskoga vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održat će se u Vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu od 10 do 12,30 sati te u Vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu od 10 do 14 sati. Posjetitelji na Danu otvorenih vrata mogu doznati više o otvorenim natječajima za prijam u kadetsku službu, o prijediplomskim i diplomskim sveučilišnim studijskim programima vojnog vođenja i upravljanja, vojnog inženjerstva, vojnog pomorstva, zanimanju vojni pilot i vojni kontrolor zračnog prometa te o uvjetima i načinu upisa na studij, kadetskim pravima i obvezama, vojnoj obuci i provjerama za upis. Predviđen je obilazak objekata u vojarnama u Zagrebu i Splitu te razgledavanje vojne opreme i oružja, a posjetitelji će imati priliku razgovarati s kadetima i djelatnicima Hrvatskoga vojnog učilišta kako bi dobili odgovarajuće informacije.

PULA – U sklopu Dana otvorenih vrata Zračne luke Pula održat će se panel-rasprava „Postani vojni pilot“ u kojoj će sudjelovati djelatni i umirovljeni piloti, pripadnici Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Informativni štand Hrvatske vojske bit će otvoren cijeli dan, a cjelodnevni program, uz atraktivan nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“ te prelet zrakoplova MiG-21 i helikoptera Black Hawk UH-60M, Kiowa Warrior OH-58D i Mi-171 Sh, uključuje i prezentaciju aktivnosti MUP-a, padobranske skokove, multimedijalnu izložbu, izložbu maketara i dr. Letački program previđen je od 15 do 17 sati.

ZAGREB – Predsjednik zagrebačke organizacije HNS-a Željko Uhlir održat će konferenciju za novinare s temom “Vratimo trešnje u trešnjevačka dvorišta”. (9,30 sati, Trešnjevačka tržnica).

KUTINA – Zvonimir Troskot (Most) i županijska vijećnica Mosta Ljiljana Lampert održat će konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o tome kako se u Kutini protiv volje građana želi graditi kogeneracijsko postrojenje – spalionica, koju podupire gradonačelnik. (10 sati, Trg kralja Tomislava 12)

ZAGREB – Skup Domovinskog pokreta. (11 sati, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Trg Stjepana Radića 4)

ROVINJ – Koalicija umirovljeničkih stranaka “Umirovljenici zajedno” održat će konferenciju za novinare i javnu tribinu na kojoj će, uz domaćine, o izlasku na parlamentarne izbore govoriti Lazar Grujić i Milivoj Špika. (11 sati, Pučko otvoreno učilište, Trg maršala Tita 12)

ZAGREB – U povodu održavanja sjednice Predsjedništva i Središnjeg vijeća HSLS-a, predsjednik te stranke Dario Hrebak, dosadašnji saborski zastupnik Darko Klasić i predsjednik Središnjeg vijeća stranke Zlatko Aga održat će konferenciju za novinare o odluci o izlasku HSLS-a na parlamentarne izbore. (11 sati, Središnjica HSLS-a, Trg Nikole Šubića Zrinskog 17/1)

RIJEKA – Konferenciju za novinare stranke Republika nakon osnivačke skupštine gradske organizacije stranke (12 sati, Grand hotel Bonavia, Dolac 4). Govorit će predsjednik stranke Damir Vanđelić, potpredsjednica stranke i nositeljica lista za 8. izbornu jedinicu Gordana Deranja te član stranke Milan Perković. Nakon toga na riječkom Korzu posjetit će štand udruge Nada u povodu Dana narcisa i borbe protiv karcinoma dojke i družiti se s građanima.

ZAGREB – Nacionalna koordinacija Bošnjaka u Republici Hrvatskoj “Bošnjaci zajedno!” predstavit će program i svojeg kandidata Armina Hodžića za parlamentarne izbore. (12 sati, Hotel “Sheraton”, Ulica kneza Borne 2)

VELIKA GORICA – Konferencija za novinare kandidata Mosta za predsjednika Vlade Nikole Grmoje o prijedlozima za poboljšanje životnog standarda građana. Na konferenciji će biti i članovi Mosta iz Velike Gorice s Ivanom Bekavcem na čelu. (13 sati, Park dr. Franje Tuđmana)

ZAGREB – Udruga Hrvatski pokret za život i obitelj organizira 3. simpozij za život i obitelj na kojem će se dodijeliti ovogodišnja priznanja “dr. Ružica Ćavar” te održati dva panela: “Obitelj s više djece – je li poželjna u suvremenom društvu i koji su izazovi?” i “Kako uskladiti majčinstvo i karijeru – je li emancipacija olakšala život i položaj žena ili ga je dodatno otežala?” Nazočne će pozdraviti voditeljica na Radio Mariji Ivka Malkoč Bastašić i predsjednica te udruge Martina Lukić. (18,30 sati, Samostan hercegovačkih franjevaca, Avenija Gojka Šuška 2)

ZAGREB – Sat za planet Zemlju, jedna od najvećih svjetskih inicijativa za očuvanje prirode i okoliša ponovno će okupiti ljude diljem svijeta kako bi pokazala svoju ljubav i zabrinutost za planet. Iz WWF Adrije pozivaju sve gradonačelnike da u svojem gradu u subotu u 20.30 isključe dekorativnu rasvjetu na prepoznatljivoj znamenitosti te da se tako i ove godine pridruže akciji. WWF je ove godine i partner Festivala svjetla u Zagrebu, a središnje obilježavanje Sata za planet Zemlju bit će u isto vrijeme na Marulićevu trgu.


NEDJELJA, 23. ožujka

————————————

GLINA – Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, svečano će otvoriti obnovljenu zgradu Srednje škole Glina, koja je oštećena u potresu. (10 sati, Srednja škola Glina, Frankopanska ulica 30)

ZAGREB – Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodit će euharistijsko slavlje na Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu. (10 sati, Bogoslužni prostor bl. Alojzija Stepinca, Kaptol 28)

PUČIŠĆA – Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović predvodit će obrede Nedjelje Muke Gospodinove u župi svetoga Jeronima u rodnim Pučišćima na Braču. Bogoslužje će početi blagoslovom palminih grana ispred crkve Gospe na Botku, nakon čega će nadbiskup predslaviti svečanu euharistiju u crkvi sv. Jeronima. Poslije mise počet će 40-satno euharistijsko klanjanje koje će završiti misom na Veliku srijedu. (10,30 sati, Župa svetoga Jeronima, Pučišća)

RIJEKA – Riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodit će na Nedjelju Muke Gospodnje obred blagoslova maslinovih grančica, nakon čega će se uputiti, u zajedništvu sa svećenicima i vjernicima, u procesiji do katedrale sv. Vida u kojoj će predslaviti misu. (10,30 sati, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Ulica Pavla Rittera Vitezovića 3)

ZAGREB – U povodu Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH), u suradnji s Centrom za neurorazvojnu integraciju refleksa i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, organizira humanitarni koncert “Suncem povezani” kojim želi upozoriti na različitosti koje nas kao društvo čine bogatijima. Program počinje radionicama za djecu, prodajom i tombolom, a sam koncert, na kojem će nastupiti Mia Dimšić, Indira, grupa Feminnem, Detour, Mejaši, Miach, Jure Brkljača, David Temelkov i gosti iznenađenja, počinje u 19 sati. (18 sati, Trg Nikole Šubića Zrinskog – Zrinjevac)


PONEDJELJAK, 25. ožujka
————————————

UDBINA – Srpsko narodno vijeće (SNV) svečano će otvoriti Srpski kulturni centar. Na otvorenju će govoriti predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i zamjenik ličko-senjskog župana Milan Uzelac, a nazočni će biti potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i zamjenik predsjednika SNV-a Boris Milošević. (19 sati, Katedralska ulica 3)

ZAGREB – Članovi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz svih krajeva Hrvatske okupit će se na uskrsnom susretu koji će početi odavanjem počasti svim žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” (9,30 sati, Gradsko groblje Mirogoj). Počast će se odati i neidentificiranim žrtvama kod zajedničke grobnice Kenotafa (10 sati). Sveta misa zadušnica slavit će se u crkvi Svete Mati Slobode (11 sati, Ulica don Petra Šimića 1).

ZAGREB – Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (10,30 sati, Ulica kneza Mislava 11/3)

ZAGREB – Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva organizira okrugli stol pod nazivom „Digitalno-zelena budućnost“ na kojem će se raspravljati o tome mogu li digitalna i zelena tranzicija ići ruku pod ruku i dopunjavati se te kako se Hrvatska postavlja prema tom bitnom i sveprisutnom izazovu. U ime organizatora okrugli stol će otvoriti državni tajnik Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, uvodničar će biti predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, a na njemu će sudjelovati ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda Ivan Güttler, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić, redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Mario Vašak, ravnateljica Uprave za energetiku Kristina Čelić i direktor Elektre Zagreb Anton Marušić. (10 sati, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ilica 242, ulaz iz Domobranske ulice)

PAZIN – Konferencija za novinare AgroTerra Istra na temu: najava trećeg međunarodnog sajma poljoprivrede – AgroTerra Istra 2024.  Medijima će se obratili: – direktor sajma AgroTerra Istra, Marko Londero,  gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, i  predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić. (10 sati prostor polivalentne dvorane Školsko gradske sportske dvorane ili ispred dvorane ako nam dozvoli vrijeme)

ZAGREB – U sklopu serijala Hrvatskoga radija “Eurotribina – perspektive i izazovi” u Kući Europe održat će tribina “EU na izbornom raskrižju – novi mandat, novi izazovi” uz izravni prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija. Moderatorica je Jasmina Popović, a sudjeluju zastupnici u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić, Sunčana Glavak i Valter Flego. (10,30 sati, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4)

ZAGREB – Vesna Teršelič i Veselinka Kastratović iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću predstavit će izvještaj o praćenju suđenja za ratne zločine za 2022. godinu. Autori izvještaja su Jelena Đokić Jović, Veselinka Kastratović, Vesna Teršelič i Jurica Vitković. (11 sati, Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112c)

UTORAK, 26. ožujka
————————————

ZAGREB – Udruga za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti (ASK) i Savez udruga za autizam Hrvatske (SUZAH) organiziraju 2. međunarodnu stručnu konferenciju “Autizam i mentalno zdravlje” pod pokroviteljstvom gradonačelnika Tomislava Tomaševića. U središtu pozornosti bit će ključni izazovi koji utječu na mentalno zdravlje negovorećih autističnih osoba, autistična anksioznost, kako poduprijeti mentalno zdravlje autističnih učenika u redovitom obrazovnom sustavu te domaća i strana iskustva s interdisciplinarnim pristupom mentalnom zdravlju autističnih osoba. (11 sati). (9 sati, WESPA Business & Lounge, Radnička cesta 50)

OMIŠ/DONJI DOLAC – Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u Donjem Docu održat će se Dan sjećanja na nevine žrtve pokolja 26. ožujka 1944. Koncelebriranu svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Martina predvodit će vojni ordinarij mons. Jure Bogdan uz domaćeg župnika don Ivana Prelasa i ostale svećenike (10,30 sati). Komemoracija s polaganjem vijenaca bit će kod spomen-križa (11,30 sati). Organizatori komemoracije su Grad Omiš, Mjesni odbor Donji Dolac i Župni ured Donji Dolac.

ZAGREB – U sklopu projekta “MOJ DOM. Izbjeglice, migracije i izbrisana sjećanja u razdoblju nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji”, Lana Peternel i Nikolina Hazdovac Bajić održat će predavanje s temom “Estetike, etike i politike nestajanja: Transformacije pravoslavnih identiteta u Hrvatskoj”. (13 sati, Knjižnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, Šubićeva 42, V. kat)

SRIJEDA, 27. ožujka
————————————

SPLIT – Sjednica Gradskog vijeća grada Splita. (9 sati, Gradska uprava, II. kat (velika vijećnica), Obala kneza Branimira 17)

ZAGREB – Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) organizira konferenciju “Generički lijekovi – ključ stabilnog sustava i široke dostupnosti terapija – Efikasni, dostupni i pouzdani – cijenimo li ih samo onda kada nestanu?” na kojoj će se raspravljati o aktualnim otvorenim pitanjima i izazovima farmaceutske industrije u Hrvatskoj te istaknuti ključna uloga koju generički lijekovi imaju u zdravstvenom sustavu pružajući široku dostupnost terapija velikom broju pacijenata. Uz predstavnike Ministarstva zdravstva, Ministarstva gospodarstva, europskih institucija, regulatornih tijela, udruga pacijenata, akademske zajednice i medija, poseban gost ovogodišnje konferencije bit će glavni direktor Medicines for Europe Adrian van den Hoven. (10 sati, Hrvatska udruga poslodavaca, Radnička cesta 37a)

ZAGREB – Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira okrugli stol “Osiguranje kvalitete tretmana ovisnosti – postignuća i izazovi” koji će otvoriti njegov ravnatelj Krunoslav Capak. O programima tretmana i oporavka od ovisnosti koje provode zdravstveni i zatvorski sustav te sustav socijalne skrbi govorit će predstavnici HZJZ-a, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa i uprave te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. (10 sati, Edukacijski centar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockfellerova 12)

ZAGREB – Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije održat će 21. sjednicu. Na dnevnom redu, među ostalim, bit će “Programsko praćenje izbora u 2024. godini”, o kojem će izvijestiti ravnateljica Poslovne jedinice Programa Marija Nemčić, urednica IMS-a HTV-a Katarina Periša Čakarun i urednik IMS-a HR-a Ivica Ružičić. (10,30 sati, Hrvatska radiotelevizija, Prisavlje 3)

ZAGREB – Svečano postavljanje Velike pletene vrapčanske pisanice, koja je nastala kao rezultat partnerstva Udruge i Centra OZANA, koji provode programe rehabilitacije i radnih aktivnosti za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, te njihovog inkluzivnog programa Štrikeraj café-a i Klinike za psihijatriju Vrapče u programu RUKE, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. (11 sati, Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32)

ZAGREB – U povodu uvođenja redovitog studija sinologije (kineski jezik i kultura) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Veleposlanstvom Narodne Republike Kine održat će se svečanost sa zmajevim plesom, demonstracijom taijija, glazbenom izvedbom na tradicijskim kineskim instrumentima (guzheng i pipa), radionicama kaligrafije te izložbom. (14,30 sati, Filozofski fakultet, Ulica Ivana Lučića 3)

ČETVRTAK, 28. ožujka
————————————

Nema događaja za najaviti.

PETAK, 29. ožujka
————————————

ZAGREB – Zbor znanstvenih novinara Hrvatskoga novinarskog društva (HND) održat će tribinu o prednostima i opasnostima korištenja umjetne inteligencije u novinarstvu. Tribinu će otvoriti voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović, koja će se uključiti online kako bi ukratko predstavila prvi sveobuhvatni zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu – Akt o umjetnoj inteligenciji. Na tribini će sudjelovati novinari Ivan Fischer i Nenad Jarić Dauenhauer, predsjednik Novinarskog vijeća časti HND-a Hrvoje Šimičević, zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja te moderatorica, predsjednica Zbora znanstvenih novinara HND-a Tihana Jarić Dauenhauer. (11 sati, Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2)


NAPOMENA: Hina neće pokrivati sve događaje navedene u Tjednoj najavi.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 23.03.2024.