Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon obilaska mjesta teške željezničke nesreće u mjestu Rajić kod Novske rekao je u subotu da su, prema trenutnim podacima, smrtno stradale tri osobe, a 11 ih je ozlijeđeno, ali da nitko nije životno ugrožen te da nema podataka o drugim stradalima.

“Nekoliko ozlijeđenih osoba su hrvatski državljani, a nekoliko stranih”, potvrdio je Plenković napomenuvši da se podaci o njima mogu dobiti od Crvenog križa u Novskoj. Nije želio govoriti o identitetu poginulih osoba prije nego što se provjere te najavio da na teren treba izaći Županijsko državno odvjetništvo iz Siska koje će to utvrditi i objaviti. Hospitalizirano je trenutno 11 osoba – u Pakracu jedna, u Novoj Gradiški sedam te u Slavonskom Brodu tri, dodao je.

Rekao je kako se nesreća dogodila 10-ak minuta prije krajnjeg odredišta putničkog vlaka, odnosno Novske kada je putnički vlak naletio na zaustavljeni teretni. Udar je bio velik i vagoni putničkog vlaka su iskočili s pruge. Ostavljamo rezervu da ima još ozlijeđenih jer su neki dijelovi vlaka udaljeni, nisu na pruzi, napomenuo je premijer. Na terenu su sve  žurne službe, rekao je i najavio je provedbu istrage kako bi se utvrdili uzroci nesreće.

Također je rekao kako je putnički vlak prometovao na lokalnoj liniji Vinkovci – Novska koji staje na puno stanica pa se pretpostavlja da je na polasku u Vinkovcima bilo više putnika te da je u trenutku nesreće već bio nadomak Novske.

Prema onome što se zna, 13 osoba je stradalo u putničkom vlaku, u teretnom je bio samo strojovođa koji je zbrinut u Pakracu. “Vlak (teretni) je dolazio iz Šida. Usred noći se ne može procijeniti kojom brzinom je išao vlak, rekao je Plenković, jer nije htio spekulirati o uzrocima nesreće, odnosno je strojovođa (putničkog vlaka) prošao dok je bilo uključeno crveno svjetlo. Naime, do nesreće je došlo kada je putnički vlak naletio na teretni koji je bio zaustavljen, pretpostavlja se zbog kvara. Prema onome što smo čuli, oni imaju period od 15-ak minuta da poprave kvar, ali ne želim spekulirati. Sve ćete čuti detaljno. Što ne znamo, nećemo spekulirati, ne možemo tri sata nakon nesreće znati sve detalje  rekao je premijer te pohvalio žurne službe koje su izuzetno žurno reagirale.

Odgovarajući na novinarske upite rekao je kako se ne zna do kada će promet biti obustavljen. “Mi smo došli vrlo brzo, ja sam došao iz Krapine. Reagirali su svi munjevito”, istaknuo je premijer. Izrazio je sućut obiteljima poginulih i izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja.

Željeznički promet na tom dijelu pruge je u prekidu do raščišćavanja.  


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 10.09.2022.