Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u obraćanju pristašama u srijedu ujutro da je pobijedio na izborima i bez ikakvih dokaza optužio da mu pobjedu pokušavaju ukrasti.

Trump je u govoru u Bijeloj kući ustvrdio da je pobijedio u Sjevernoj Karolini i Georgiji i da mu je vodstvo u Pennsylvaniji i Michiganu nedostižno. 

Radi se o državama koje su ključne za pobjedu na izborima. 

Nijednu od njih američki mediji još nisu svrstali u njegovu kolonu zbog toga što još traje prebrojavanje dopisnih glasova, čemu je Trump prigovarao i prije nego što su izbori počeli i najavljivao da je to podloga za ‘namještaljku’ iako nije ponudio nikakve dokaze za to. 

“Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda”, kazao je. 

Trump u Sjevernoj Karolini trenutačno ima 50,1 posto glasova (na 94 posto prebrojanih), u Georgiji 50,7 posto (na 93 posto prebrojanih), u Michiganu 53,3 (na uzorku od 72 posto) i u Pennsylvaniji 56,1 (na 64 posto prebrojanih glasova). 

Trump tvrdi da se radi o razlici koju je nemoguće stići i da je pobjednik, on, već trebao biti proglašen. 

“Imali smo sve spremno za slavlje, a sada ovo. To je velika sramota za našu zemlju”, rekao je. 

Trump i Biden i dalje su službeno u tijesnoj utrci, a Amerikanci i veći dio svijeta čekaju izborne rezultate iz nekoliko ključnih neodlučnih država. 

Obojica kandidata trebaju najmanje 270 od 538 glasova izbornog kolegija, a Biden trenutno ima tijesno vodstvo od 238 glasova prema Trumpovih 213. 

Biden se javnosti obratio prije Trumpa i uvjeren da će pobijediti na izborima, ali kaže kako bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pozivajući ljude na “strpljenje” i “zadržavanje vjere”.

“Vjerujemo da smo na putu pobjede na ovim izborima”, rekao je. 

Nije, međutim, sporno da Trump prema do sada prebrojanim glasovima ostvaruje snažne rezultate u svim ključnim državama i čini se da ponovo nadmašuje ankete javnog mnijenja koje su ga najavile kao gubitnika.

Demokratima slabije od očekivanog ide i u utrci za Senat. Nadali su se da će preuzeti kontrolu nad gornjim domom američkog parlamenta, ali li izborni rezultati zasad to ne potkrepljuju. 

Republikanci su uoči izbora imali 53 senatora naprema 47 demokratskih. Svake dvije godine bira se otprilike trećina saziva, odnosno u ovom slučaju 35 mandata. 

Demokrati su zasad uspjeli ‘oteti’ dva republikanska mandata, u Coloradu i Arizoni, ali su jedan i izgubili, u Alabami. 

Republikanski kandidati obranili su nekoliko mandata koji su se smatrali upitnim, a u nekoliko utrka rezultati su vrlo tijesni pa se rezultati možda neće znati još danima. 

S obzirom na to da projekcije ukazuju na to da će demokrati ostati većina u Zastupničkom domu, eventualno preuzimanje Senata omogućilo bi im potpunu kontrolu nad Kongresom prvi put u nekoliko desetljeća. 

Pošto su zasad u plusu za jedan mandat, demokratima trebaju još tri da uspiju u preuzimanju Senata. 


Slovenski premijer Janez Janša u srijedu je ujutro, u poruci na twitteru, američkog predsjednika Donalda Trumpa već proglasio pobjednikom na upravo održanim američkim predsjedničkim izborima.

Slovenski premijer bio je među rijetkim europskim državnicima koji su još tijekom američke predsjedničke kampanje otvoreno podržali Trumpa, u društvu u kojemu su bili i mađarski premijer Viktor Orban i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. U jednom je tweetu nedavno napisao da bi izbor demokrata Joea Bidena bio loš i za svijet jer je Biden “slab” kandidat u vrijeme kad svijet više nego ikad, kako je napisao, treba “jako” američko vodstvo koje predstavlja upravo Donald Trump.

Janša je u svom današnjem tweetu čestitao i Trumpovoj Republikanskoj stranci na rezultatima izbora za predstavnike u Kongresu i Senatu.

Janša vodi Slovensku demokratsku stranku (SDS), koja se pod njegovim vodstvom  zadnjih godina jače profilirala u stranku izrazite desnice, naglašavajući teme ilegalne migracije i europskog kršćanskog identiteta nasuprot islamu, te krajnje konzervativne političke vrijednosti. Janšu oporba uspoređuje s Trumpom i zbog njegova naglašenog konflikta s medijskim kućama koje optužuje zbog “lažnih vijesti” i političkih manipulacija s biračima.

Lijeva oporba često slovenskog premijera kritizira i da “orbanizira” Sloveniju budući da je prijatelj s mađarskim predsjednikom vlade i da ga s njim vežu mnogo zajednički pogledi na migracijska pitanja i globalizam, te skeptičnost prema “centralizmu” i birokratizaciji u Bruxellesu.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 04.11.2020.