Austrijska policija će dodatno kontrolirati primjenu strogih mjera borbe protiv pandemije koronavirusa uvedenih početkom tjedna a za to je odobreno i dodatno osoblje, najavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer u utorak.

“Za kontrole smo predvidjeli dodatnih 800 policajaca a za osobe koje se ne budu pridržavale mjera slijedi novčana kazna”, navodi Karl Nehammer (Narodna stranka Austrije ÖVP) u svom priopćenju.

Za falsificiranje covid-propusnica predviđene su i kaznene mjere.

Austrije je u ponedjeljak uvela stroge mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje dozvoljavaju pristup ugostiteljskim, sportskim i kulturnim objektima samo uz predočenje potvrde o cijepljenju ili preboljelom koronavirusu.

Policija najavljuje “značajno povećanje” broja kontrola sa sadašnjih 10.000 tjedno.

“Kontrole će biti provođene u cjelokupnom javnom prostoru”, rekao je Nehammer.

Za one koji se ne budu pridržavali mjera predviđene su novčane kazne. Gosta koji u nekom ugostiteljskom objektu budu uhvaćen bez potvrde o cijepljenju ili preboljelom virusu očekuje kazna od 300 eura a ugostitelji mogu biti kažnjeni kaznom i do 30.000 eura.

Cilj postroženih mjera je, kako je rekao ministar Nehammer, povećati broj cijepljenih.

“Cjepivo štiti i može spasiti život. Cijepljenje je i izraz društvene solidarnosti”, rekao je Nehammer.

Oporbena Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) govori o „šikaniranju i nadgledanju“ građana i traže ostavku ministra unutarnjih poslova. U Austriji je 63,6 posto građana u potpunosti cijepljeno.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.11.2021.